Biserko: Presuda ne odražava odgovornost Beograda, a ona je prilično jasna

2
Piše: F.V
Biserko: Presuda ne odražava odgovornost Beograda, a ona je prilično jasna
Foto: Anadolija / Sonja Biserko

Osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko u prvom komentaru nakon presude bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću izjavila je za Radiosarajevo.ba kako "presuda ne odražava odgovornost Beograda za ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Međutim, kako je kazala, ukazuje se na sve situacije gdje su Stanišić i Simatović kao čelnici DB-a Srbije, a posredno i Beograd, bili uključeni.

"Ostaje na istoričarima i drugim istraživačima da istražuju naslijeđe Tribunala i dokumente koji su do sada tamo skupljeni, a to je vrlo važno, ta odgovornost je prilično jasna. Nažalost nije dokazan udruženi zločinački poduhvat... No, historijski gledano uloga Srbije je prilično jasna ", kazala je, uz ostalo, Biserko.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) donio je nakon obnovljenog postupka prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH i Hrvatskoj.

Stanišić i Simatović optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čijem je čelu bio Slobodan Milošević. Za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i genocid u BiH počinjene u periodu od 1991. do 1995. Milošević je bio optužen kao tadašnji predsjednik Srbije, ali on je, prije kraja suđenja, 2006. godine umro u sudskom pritvoru u Scheveningenu.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji. Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije. Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije