Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

3
Radiosarajevo.ba
Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo izricanje presude Stanišiću i Simatoviću
Foto: EPA-EFE / Jovica Stanišić i Franki Simatović

Poštovani čitatelji portala Radiosarajevo.ba dobrodošli na tekstualni prijenos izricanja presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Prijenos na našem portalu počinje od 13 sati, a izricanje presude u Haagu u 15 sati. 

15:55

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina.

Osuđeni su da su bili saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem činjenja krivičnih dijela progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela.

15:53

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Simatović je prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 30. maja, a Stanišić 11 dana kasnije.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

15:50

Sudija Hall je naveo da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova Garda.

Pljačkali su, ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine.

Veliki broj Muslimana napustio je opštinu zbog toga.

Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

15:48

U presudi se konstatira da su zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila.

Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici Arkanovaca.

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

15:47

Sudija Hall je početku podsjetio da je optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta 2008. i da je posupak obnovljen nakon ukidanja oslobađajuće presude.

15:44

Sudija Burton Hall je podsjetio da optužnica obuhvata zločine u Hrvatskoj i BiH, a da su Stanišić i Simatović optuženi za učešće u UZP-u.

Hall je napomenuo da su Vijeću predočeni obimni dokazi u vezi dešavanja od 1991. do 1995. i da je zadatak Vijeća bio da utvrdi individualnu krivičnu odgovornost optuženih.

Frenki Simatović - undefined

Foto: EPA-EFE: Frenki Simatović

15:42

Prema podacima iz treće izmijenjene optužnice,

Jovica Stanišić rođen je 30. jula 1950. u Ratkovu u Srbiji.

Godine 1975. počeo je da radi u Službi državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Do kraja 1991. godine nalazio se na položaju zamjenika načelnika Državne bezbjednosti (DB), a de facto je bio prvi čovjek DB-a i prije zvaničnog imenovanja na dužnost načelnika, odnosno šefa, na kojoj se nalazio od 31. decembra 1991. do 27. oktobra 1998. godine.

Franko Simatović zvani Frenki rođen je 1. aprila 1950. u Beogradu.

Počeo je da radi 1978. u DB-u, gdje je na raznim poslovima radio do 2001. godine. Najprije je radio na kontraobavještajnim poslovima, a zatim je prešao u novoosnovanu Upravu za obavještajne poslove, takozvanu Drugu upravu, gdje je bio komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbjednosti. Tokom cijelog perioda na koji se odnosi optužnica, kako se navodi, Simatović je djelovao po ovlaštenju Jovice Stanišića.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. godine.

15:30

Počelo je izricanje prvostepene presude.

Podsjetimo, javni TV prijenos se emituje s odgodom od pola sata.

Stanišić i Simatović u sudnici prate izricanje presude koju čita predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall.

Uz njega su članovi Vijeća Joseph Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

U sudnici su i optuženi, tužilački tim i članovi Odbrane.

Jovica Stanišić - undefined

Foto: EPA-EFE: Jovica Stanišić

15:15

Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Ovo će biti prvostepena presuda na koju će postojati mogućnost žalbe.

15:00

Presudu će donijeti sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Stanišić i Simatović bili su ključni članovi režima Slobodana Miloševića, koji je devedesetih godina pokušao izrezbariti Veliku Srbiju iz ruševina Jugoslavije.

Dok je Stanišić generalno bio zadužen za zastrašujuću tajnu policiju DB-a, Simatović je vodio njenu jedinicu za specijalne operacije.

Stanisic i Simatovic - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Stanisic i Simatovic

 

14:50

Srebrenička Majka Hrabrost Nura Alispahić nije dočekala današnju presudu bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, dvojcu koji je iz sjene upravljao zloglasnim „Škorpionima“.

Onima koji su jula 1995. godine strijeljali grupu Srebreničana, među kojima je bio i Nurin 16-godišnji Azmir.

Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na Dan mladosti, na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir.

''Nema nigdje pravde, niti će je biti. Vidite da rade šta hoće. Ovo je sramota neviđena. Kako ih nije Boga strah'', govorila je Nura Alispahić.

14:20

Advokati Frenkija Simatovića također su inzistirali na tome da njihov branjenik baš nikakve veze nije imao s Arkanom i njegovom gardom, a još manje sa Škorpionima.

Ta paravojna jedinica bila je u sastavu tzv. Srpske vojske Krajine i boravila je na području tzv. Republike Srpska krajina.

U Bosni i Hercegovini je bila kratko po "specijalnom zadatku", kad je kod Trnova u blizini Sarajeva nemilosrdno ubila grupu zarobljenih Bošnjaka, o čemu kao svjedočanstvo postoji video snimak.

13:45

Zastupnici obrane dvojice optuženih su osporavali sve što su tužitelji naveli i u završnim riječima i u svom dokaznom postupku.

Britanski advokat Wayne Jordash je istakao da se sve za što tužitelji okrivljuju njegovog branjenika Jovicu Stanišića zasniva na pretpostavkama, retoričkim tvrdnjama i konstrukcijama, a ne na valjanim dokazima.

13:40

U završnoj riječi tužilac Douglas Stringer je rekao da je i u ponovljenom postupku dokazano da su dvojica optuženih sudionici udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio "uspostavljanje teritorija s potpunom srpskom dominacijom", nasilnim i trajnim uklanjanjem nesrba s velikih područja u Hrvatskoj i BiH.

Taj plan su ostvarivali jedinicama Crvene beretke, Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića Arkana i Škorpioni, koje su osnivali, naoružavali i financijski opskrbljivali, a koje su počinile teške i neizbrisive zločine nad nesrbima u ratovima u Hrvatskoj i BiH.

13:30

Optuženi Stanišić i Simatović nisu prisustvovali završnim riječima ovog neobičnog suđenja, s obzirom na to da im je odobrena privremena sloboda u Srbiji.

Neobičan je proces jer im se sudi po drugi put.

Drugo suđenje je počelo 13. juna 2017. i završava se danas.

13:20

Dvojica visokih funkcionara Državne sigurnosti Srbije u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji optuženi su da su od 1991. do 1995. godine osnivali, naoružavali, organizirali obuku i financiranje paravojnih jedinica, čiji pripadnici su svoj ratni put obilježili ubojstvima i progonom nesrpskog stanovništva s ciljem njihovog trajnog uklanjanja, najprije s područja kninske krajine i istočne i zapadne Slavonije u Hrvatskoj, a potom iz općina Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo u Bosni i Hercegovini.

Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću danas presuda u Hagu - undefined

Foto: EPA-EFE: Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću danas presuda u Hagu

13:11

Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića obuhvata i ubistva šest Srebreničana na području Trnova kod Sarajeva za koje su osuđeni tzv. Škorpioni.

Kada je riječ o zločinima u BiH, u optužnici se navodi Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo.

U tim mjestima zločine su počinili Željko Ražnatović i pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde.

13:05

Prvostepena presuda bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću u obnovljenom postupku pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT) je za nas jako značajna s obzirom da, ukoliko, bude osuđujuća na direktan način involvira Srbiju u agresiju na Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za Radiosarajevo.ba predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

"Mi, naravno, očekujemo osuđujuću presudu jer smatramo da je Tužilaštvo dokazalo učešće i Stanišića i Simatovića u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ali i njihovo sudjelovanje kao nadređenih u brojnim zločinima koji su počinjeni tokom agresije na BiH. Međutim, čak i da bude drugačije mi ćemo tražiti od Tužilaštva MICT ulaganje žalbe na presudu", kazao je Tahirović za Radiosarajevo.ba.

Više o razgovoru sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem pročitajte na linku ispod. 

13:03

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini smatra da dolazak do istine na prostorima bivše Jugoslavije nikad nije i nikad neće biti lagan posao.

Potvrda tome je, kako navode u saopćenju za javnost, i ponovljeno suđenje šefovima Državne sigurnosti Srbije.

"Mi u Savezu logoraša u Bosni i Hercegovini smo uvjereni u osuđujuću presudu ovaj put, mada ta presuda neće i nikada ne može dati potpunu satisfakciju žrtvama za štetu koju su navedena dvojica i slični njima nanijeli", navodi se, između ostalog, u presudi. 

13:00

Poštovani čitatelji portala Radiosarajevo.ba dobrodošli na tekstualni prijenos izricanja presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije