Reakcija / Komšić o Kljuićevoj izjavi: Niko ne smije biti diskriminisan

08. 05. 2022. u 10:46:00 AA

Shares: 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra kako niko ne smije biti diskriminisan, ako je Bosna i Hercegovina za društvo jednakih građana, javlja AA.

Komšić je komentarisao izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića koja se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) Naidu Hota-Muminović, koja nosi hidžab.

"Radi se o potpuno neshvatljivoj izjavi, koje obično osuđujemo kada ih čujemo od nekog evropskog desničara. Niko ne bi trebao, a niti smio biti diskrimisan po bilo kojem identitetskom osnovu,pa ni po osnovu toga da li nosi maramu ili ne. Ako smo za društvo jednakih građana, uz puno uvažavanje vjerskog, etničkog pa i nekih drugih identiteta koji se znaju naći na udaru samo zato što se ne uklapaju u onaj većinski, onda moramo biti principijelni i pošteni", rekao je Komšić u izjavi za AA.

Smatra da bi svakako dio ovog konkretnog problema mogao biti riješen potpisivanjem ugovora s Islamskom zajednicom.

Komšić je rekao kako, ako pitanje nošenja marame nije sporno za institucije Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i ostalih demokratskih zemalja, zašto nekome ovdje ko ima tu potrebu, a kada to opet s druge strane nikako nije obaveza, to onemogućavati i pozivati da se onemogući.

"Nažalost, mi zbog cijelog ovog političkog konteksta nismo ta pitanja zakonski do kraja regulisali, ali, ako gledamo šta je institucionalna praksa demokratskih zemalja čijem uređenju težimo, ako ne želimo stvarati i produbljivati društvene podjele, onda se trebamo ugledati na te primjere", kazao je Komšić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)