Komšić o HNS-u: U BiH imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo mislili

Fena
Komšić o HNS-u: U BiH imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo mislili
FOTO: Fena / Komšić: Dobro bi bilo da BiH dobije kandidatski status

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da članovi državnog predsjedništva idu u Brisel s porukom da misle kako bi bilo dobro i mudro, ne samo za bh. građane nego možda i za zemlje Europske unije, da BiH dobije kandidatski status.

Tačno je, kaže on, da mi nismo onakvi kavim bi nas možda željeli vidjeti u Briselu.

"Ali bojimo se da svaki izgubljeni dan, svaki izgubljeni mjesec ili u ovom slučaju godina, jer idu izbori za Europski parlament, treba se formirati nova Europska komisija, da ta godina koju možemo da izgubimo može biti jako štetna ne samo po BiH nego i po cijelu regiju", kazao je Komšić.

Po njegovim riječima, ta odluka koju bi trebali da donesu zvaničnici u Briselu možda liči na tehničku odluku, "ali duboko je politička odluka".

"Mislimo da bi bila korisna kako za BiH tako za regiju, a čini mi se i za cijelu Europsku uniju", kazao je Komšić.

Upitan u vezi s odlukom Hrvatskog narodnog sabora o odbacivanju kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu, Komšić je kazao da danas, kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, može reći da "u BiH izgleda imamo posla s ozbiljnijim fašizmom nego što smo i mislili".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije