Komšić, Džaferović, reis i ostali odali počast žrtvama holokausta: We remember

Radiosarajevo.ba
Komšić, Džaferović, reis i ostali odali počast žrtvama holokausta: We remember
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su komemoraciji u Sarajevu posvećenoj Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta.

Komšić je istaknuo da svi imaju obavezu da se suprotstave ovakvim i sličnim oblicima nasilja i da ne dozvolimo  da se ponovi. On smatra da iako je svijet poručio nikad više, fašizam nije u potpunosti poražen.

"Nažalost, svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocid i teški zločini, i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini. Porazna je činjenica da 74. godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog nasljeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po učesnicima zločina holokausta", kazao je Komšić.

Ne mije se zaboraviti ono što se dogodilo, rekao je Komšić i dodao da imamo još veću obavezu da gradimo budućnost na vladavini prava i poštivanju ljudskih sloboda i ljudskog dostojanstva.

 Osim dva člana Predsjedništva, prisustvovali su reis-l-ulema, predstavnici Udruženja majke Srebrenice i brojni drugi predstavnici iz javnog života, diplomatskog kora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije