Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen danas u Potočarima

Radiosarajevo.ba
Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen danas u Potočarima
Foto: Memorijalni centar Potočari / Potočari: Odata počast žrtvama Holokausta
Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, na dan oslobođenja najvećeg koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Tim povodom je u SENSE-Dokumentacionom centru Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari upriličeno emitovanje dokumentarnog filma "Auschwitz", koji je prikazan i u memorijalnom muzeju u Aušvicu, prilikom 70. godišnjice oslobađanja ovog logora, a govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Nisvet Mujanović je kazao da čuvanje sjećanja na žrtve Holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu.

"Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija, predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena, šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve Holokausta, digla su glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici, te pružaju i danas podršku očuvanju istine o Srebreničkom genocidu", kazao je Mujanović.

Dodao je da su, unatoč presudama međunarodnih sudova kojima je utvrđena istina o zločinima a zločinci osuđeni, nažalost još uvijek aktivne revizionističke tendencije, koje vrijeđaju žrtve i nasrću na istinu.

"Svjedoci smo negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. To čak dolazi i od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla", kazao je Mujanović, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije