Komšić o Dodikovom zahtjevu: Možda mu se napokon svidjela zastava sa ljiljanima!?

Radiosarajevo.ba
 Komšić o Dodikovom zahtjevu: Možda mu se napokon svidjela zastava sa ljiljanima!?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je za Radiosarajevo.ba današnji iznenadni zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH. Riječ je o zahtjevu koji je u javnosti u Sarajevu već ocijenjen kao novi atak na simbole države BiH.

Piše: Faruk Vele

"Možda mu se napokon svidjela zastava sa ljiljanima!? ", kratko nam je ogovorio Komšić na molbu za komentar.

U saopćenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo".

Novi Dodikov atak na državu

Pojašnjava se da se "u zahtjevu, koji je danas podnio srpski član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana jedan stav šest Ustava BiH.

"Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /'Službeni glasnik BiH' broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene", navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije