Milorad Dodik: Onima iz Sarajeva ne ide u prilog Trumpova politika

Srna
Milorad Dodik: Onima iz Sarajeva ne ide u prilog Trumpova politika
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je u intervjuu za Euroblic, između ostalog, poručio,Milorad Dodik poručio "da onima u Sarajevu ne ide u prilog Trumpova politika i ono što javno govori".

Dodik je naveo da mu nije jasno kako blokira napredak kada u Bosni i Hercegovini nema dogovora, te smatra da će Amerikanci da ga označavaju kao nekoga ko to čini sve dok svoj interes budu stavljali iznad interesa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, pa i ukupne Bosne i Hercegovine.

Dodik Izetbegoviću: Predlažem da se sastanemo za vikend i dogovorimo novi rok

Dodik je poručio da je prošlo vrijeme međunarodnog intervencionizma i istakao da međunarodna konferencija o Bosni i Hercegovini nije moguća ukoliko se o njenom održavanju ne dogovore velike sile, subjekti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao što je to bilo u Dejtonu.

Dodik naglasio da u Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o potrebi pojačanog prisustva američkih predstavnika, mada bi dio političke scene bio presretan da se Sjedinjene Američke Države angažuju na način da nameću rješenja koja bi voljeli Bošnjaci, ali da onima iz Sarajeva ne ide u prilog Trampova politika i ono što javno govori.

On je istakao i da se Evropska unija suočava sa krizom unutar svojih granica i da je više poruka i pouka iz odbijanja da Sjeverna Makedonija i Albanija počnu pristupne pregovore.

"Odluka Evropske unije koja se odnosi na Sjevernu Makedoniju i Albaniju nas tjera da razmišljamo da li je partnerstvo sa Evropskom unijom, koje vidimo nije sasvim pouzdano, jedini vanjskopolitički kurs koji smijemo da zauzmemo. Da li treba da se odričemo partnerstva sa drugim velikim silama i tržištima kakvi su recimo Rusija, Kina ili Turska. Mislim da ne smijemo", rekao je Dodik. 

Sjeverna Makedonija i Albanija ostaju i dalje u čekaonici za članstvo u EU

On je rekao kako predlaže nastavak reforme društva u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ali ne zbog Evropske unije, već zbog nas samih.

Dodik je istakao i kako je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine otišao s određenom dozom optimizma da se pomjere stvari bar u onom dijelu u kojem nema spora, ali da ta njegova spremnost nije dovoljno da bi se tu šta uradilo.

Bosna i Hercegovina jeste u krizi, napomenuo je Dodik, ali nije nikakva prijetnja za mir i stabilnost u njenim granicama niti ni van njih.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji Stranke demokratske akcije biti održana 11. novembra. Dodik je najavio i da će za potpredsjednika Narodne skupštine biti imenovan Denis Šulić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, te da to nema nikakve veze sa Strankom demokratske akcije.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, rekao je da ova stranka više neće pozivati na formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, te je poručio da o tome brinu oni koji misle da mogu da varaju.

"Mislim i na Stranku demokratske akcije i na Srpsku demokratsku stranku i Partiju demokratskog progresa. Stranka demokratske akcije vara svoje birače da će sve biti dobro ako izguraju Savez nezavisnih socijaldemokrata, ove druge partije iz RS-a varaju birače, ubjeđujući ih da su četiri poslanička mjesta, koliko oni imaju, više od devet, koliko mi imamo. I da nije bitno jesu li izgubili ili dobili izbore", izjavio je Dodik za Euroblic.

Na pitanje šta će učiniti ako Mirko Šarović skupi većinu u Sarajevu bez Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Dodik je odgovorio da Šarović nije u poziciji da išta skuplja, jer taj posao je u ovako uređenoj Bosni i Hercegovini rezervisan za pobjednike.

On je dodao da je važnije pitanje, koje treba biti adresirano na Šarovića, šta će učiniti u slučaju da, kao gubitnik izbora, uđe u novi saziv Vijeća ministara, te da li to, između ostalog, znači da će mimo odluka Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti podržati usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa (Annual National Program - ANP).

Izetbegović: ANP mora biti poslat u Brisel, vlast se mora formirati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije