Komšić na Dodikove poteze: Odlučio žrtvovati mir u Republici Srpskoj

16
F. V.
Komšić na Dodikove poteze: Odlučio žrtvovati mir u Republici Srpskoj
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavio je nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a na Palama da će povući nadležnosti koje je bh. entitet Republika Srpska ranije prenio na nivo države Bosne i Hercegovine, odnosno "da će biti povučeni sporazumi sa Federacijom BiH".

"Republika Srpska će povući svoj sporazum s tri sporazuma s Federacijom BiH - o Upravi za neizravno oporezivanje, Oružanim snagama i Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću", rekao je on, prenosi RTRS.

Zato će, kaže Dodik, RS "regulisati ovu oblast zakonima koji će biti donoseni na predstojećim sjednicama parlamenta, a u međuvremenu će funkcionisati na osnovu odluka institucija RS-a".

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Istakao je da u BiH treba da vlada Ustav, a ne stranci.

Dodik je dodao je da je Glavni odbor SNSD-a usvojio i "platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH".

Portal Istraga.ba prenio je ranije na Twitteru da je glavno dobro SNSD-a večeras na Palama trebao donijeti zaključke o pokretanju postupka za formiranje Vojske Republike Srpske.

Tragom svih ovih informacija kontaktirali smo večeras predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Odlučio je da žrtvuje mir u Republici Srpskoj", kratko je za Radiosarajevo.ba kazao Komšić.

Podsjetimo, entiteti u BiH nemaju mogućnost prijenosa nadležnosti s države na niže razine vlasti.

Ovu priliku imaju Parlament Bosne i Hercegovine i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Osim toga, Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika tajnika u Uredu za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, ranije je rekao da "s našim partnerima iz Europske unije radimo na uspostavljanju sankcija protiv destabilizirajućeg djelovanja Milorada Dodika".

Dodik je tijekom tromjesečne blokade državnih institucija ponovio da će za šest mjeseci proglasiti neovisnost RS, ako se do tada ne vrate nadležnosti ovoj BiH. entitet, prenosi Radio Slobodna Europa.

To podrazumijeva upravo spomenuto povlačenje suglasnosti za uspostavu Oružanih snaga BiH, Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije