Komšić i Džaferović održali sastanak sa Schmidtom: "BiH je bila i prije EU"

13
Fena
Komšić i Džaferović održali sastanak sa Schmidtom: "BiH je bila i prije EU"
Fena / Komšić. Džaferović i Schmidt

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, tokom Strateškog foruma u Bledu. Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Komšić je istakao da je ragovarao sa visokim predstavnikom vezano za cjelokupnu situaciju u BiH, te da su Džaferović i on iznijeli svoje stavove i mišljenje da se ovo što Dodik radi u BiH, ma koliko to izgledalo ludo, na momente i tragikomično, zapravo nije, jer je riječ o jednom dobro osmišljenom planu i sve ono što on govori zapravo jeste, po mišljenju Komšića, upućeno na obeshrabrivanje Međunarodne zajednice kada je riječ o BiH.

"Države se ne mogu tek tako rasparčavati, kako priča Dodik. U demokratskoj tradiciji evropskog kontinenta u 21. stoljeću nije normalno da neko priča o rasturanju država. Pitanje je kome se Dodik obraća, a mislim da je upravo Međunarodnoj zajednici i to sa željom da Međunarodnu zajednicu demorališe kada je riječ o BiH", rekao je.

Dodao je da Schmidt još uvijek prikuplja informacije, tj. uvid u ono što se dešava.

"Posebno dobra njegova crta je da on zaključke donosi sam na osnovu dobivenih informacija, što je vrlo pozitivno u ovom slučaju. Stav Schmidta je vrlo sličan mom stavu koji sam ja sad iznio",  kazao je Komšić.

Dodao je da je vrlo bitno da se svi slažu u jednom, a to je da zapadni Balkan mora biti u sastavu EU.

Kazao je da će BiH ostati zasigurno jedinstvena i cjelovita, bez obzira na EU.

"BiH je bila i prije EU. BiH je bila kada mnoge države EU nisu postojale. Ostat ćemo mi bez obzira na sve. Ali EU je svakako NATO, i ja to gledam vrlo sebično jer je to naša korist, a da li NATO i EU nešto dobivaju time? Dobivaju", kazao je.

Time bi u BiH bila prava demokratija, a ne ova kao sada polovična demokratija, da se smanji kriminal, korupcija, da se poštuju osnovna ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije