! / Komšić i Džaferović kod Krivokapića: Odnosi BiH i Crne Gore primjer u regiji

04. 06. 2021. u 11:10:00 Fena

Shares: 4

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovorali sa danas u Podgorici s premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem kada je naglašeno da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora dvije prijateljske države koje nemaju međusobnih otvorenih pitanja.

Ocijenio je da je potrebno nastaviti jačati i unapređivati odnose koji su u proteklom periodu postali primjer dobrih odnosa u regionu.

U fokusu razgovora su bila pitanja iz oblasti ekonomske i infrastrukturne saradnje, s naročitim naglaskom na pitanje saobraćajnog povezivanja BiH i Crne Gore, te je u tom smislu razgovarano o kandidiranju zajedničkih projekata u okviru evropskih investicionih fondova.

Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti turizma, poljoprivrede, kao i projekata u oblasti energetskog sektora.

Razgovarano je o procesu evropskih i euroatlantskih integracija, te je iskazana spremnost da Bosna i Hercegovina i Crna Gora iskazuju međusobnu podršku i na polju multilateralne saradnje kao što je to riječ i u okviru bilateralne saradnje.

Istaknuto je da je važno promovirati građansko društveno uređenje uz relaksaciju i harmoniziranje međuetničkih odnosa jer je to najbolji način za jačanje mira i stabilnosti u cijelom regionu zapadnog Balkana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)