Zdravko Krivokapić: Sarajevo mi je kao moj Nikšić

1
Radiosarajevo.ba
Zdravko Krivokapić: Sarajevo mi je kao moj Nikšić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zdravko Krivokapić stigao u Sarajevo

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić jutros je stigao u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Dočekao ga je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, a nakon sastanka  Krivokapić je istakao da je ovo njegova prva bilateralna posjeta i da je sretan što je stigao u BiH.

"Uvijek postoji taj razlog koji leži u činjenici da sam bio prisutan za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Tada sam doživio da je Sarajevo isto kao moj Nikšić. Imao sam zadovoljstvo da dobijamo piće a ne znamo ko nam to šalje. Sarajevo mi je ostalo pri srcu, na svakom koraku pričam i dijelim to iskustvo. Prvi kontakt ove nove Vlade sa Vijećem ministara treba da vrati na vrijeme kada nijesmo gledali ni što smo ni kakvi smo, nego smo se radovali susretu. Takav susret je bio danas", istakao je Krivokapić.

Kaže da je upravo on krenuo u proces razriješenja jednog ministra zbog Srebenice.

Ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razriješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude jedan pokušaj rušenja vlade, ali meni je važniji sporazum koji sam potpisao od toga koliko će da traje vlada. Ja nijesam čovjek koji kalkuliše. Želim da iskažem svoje žaljenje za sve žrtve koje treba da nas opomenu, nauče da budemo drugačiji. Ovo je prva vlada koja nije nikada ništa dirigovala skupštini. Do sada je Vlada bila nadređena skupštini, ne više”, podvukao je Krivokapić.

Dodao je da je to poruka svima na ovim prostorima.

“Ovo je svima nama poruka da nema toga rata koji je vrijedan i vodi se iz ovih ili onih razloga, jer žrtve više niko ne može vratiti. Pomirenje je važnije od bilo kakve svađe. Ko je pravio greške? Pa kao u braku i ljubavi, ne može jedan da bude krivac. Ovdje smo, dajte zajedno da živimo”.

Sarajevo - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Naveo je koliko je najbitnija saradnja ove dvije zemlje - Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Mi moramo da sarađujemo. Saradnja je preduslov da svima bude bolje. Već danas smo se dogovorili da budu dva priroriteta. Jedan je put preko Šćepan polja, taj put mora da bude prioritet i Vijeća ministara i naše Vlade, i uvijek postoje dobre volje ali postoji samo jedan trenutak kada se to može ostvaritii. Mislim da je to taj trenutak. Drugi je da ove naše granice koje predstavljaju elemente i nemogućuju brz promet robe, ljudi, kapitala da učinimo što bržim. Granični prijelaz u Zubcima, iako postoje infrastrukturni problemi, mislim da se to može desiti ako ima dobre volje a toga imamo. Jačanje ekonomije je najbitnije i time eliminišemo sve prepreke na jednostavan način", istakao je Krivokapić.

Zoran Tegeltija je, između ostalog, kazao da je veoma bilo bitno pitanje borbe protiv covida.

"Također, potpisivanje sporazuma o prelasku granica. Možemo zajedno da riješimo probleme. Cijeli fokus na našoj saradnji mora biti ekonomija", zaključio je Tegeltija.

Podvukao je odnos BiH i Crne Gore.

“Naši odnosi su prijateljski i bez ikakvih otvorenih, odnosno spornih pitanja. To sa Crnom Gorom ne postoji, jer BiH i Crna Gora nemaju problem ni sa granicom“, rekao je Tegeltija nakon susreta sa Krivokapićem i sastanka delegacija Vijeća ministara i Vlade Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije