Komisije Parlamenta BiH izglasale ukidanje akciza: Hoće li uskoro biti jeftinije gorivo?

2
Radiosarajevo.ba
Komisije Parlamenta BiH izglasale ukidanje akciza: Hoće li uskoro biti jeftinije gorivo?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na 19. sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je zastupnička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza robe.

To se odnosi na slјedeću robu: eurodizel, lož-ulјe, benzin BMB 95 i benzin MB 98.

Rasprava o dopisu Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi s Deklaracijom o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO odložena je zbog odsustva predstavnika Ministarstva, saopćeno je iz PSBiH.

Pumpe u BiH kažnjene sa 300.000 KM zbog lošeg goriva

Pumpe u BiH kažnjene sa 300.000 KM zbog lošeg goriva

"Komisija za finansije i budzet Doma naroda je podržala je Zakon o ukidanju akciza.
Za: Denis Bećirović, Amir Fazlić i Dušanka Majkić.
Protiv: niko
Uzdržane: Marina Pendeš i Lidija Bradara
Ako ukinemo akcize gorivo ce značajno pojeftiniti. Zdrav razum i primjeri iz regije kažu - DA!" napisao je zastupnik SDP-a u PSBiH Saša Magazinović.

Izmjenama zakona akcize za naftne derivate, dizel gorivo, plinska ulja, petrolej, benzin, lož ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila te biogoriva bi iznosile 0 KM.

Akcize se ne bi naplaćivale šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je i mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu takve mjere za još tri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije