Pumpe u BiH kažnjene sa 300.000 KM zbog lošeg goriva

0
Radiosarajevo.ba
Pumpe u BiH kažnjene sa 300.000 KM zbog lošeg goriva
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na benzinskim pumpama u RS od početka ove godine uzeto je ukupno 835 uzoraka goriva, a laboratorijskim analizama je u devet slučajeva utvrđeno odstupanje u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U ovom periodu, inspektori za naftu i gas su izdali 24 prekršajna naloga u vrijednosti od 300.000 KM, rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu RS, bez navođenja naziva pumpa kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

"I dalje, kao i svih prethodnih godina, najčešća vrsta neusklađenosti je po parametru „tačka paljenja", kažu u Inspektoratu RS i dodaju da su prošle godine u oblasti nafte i gasa obavljene 1.324 kontrole, prilikom kojih je uzeto 2.189 uzoraka.

Bećirović: Šešeljev saradnik i Miloševićev ministar informiranja ne može nikome držati lekcije

Bećirović: Šešeljev saradnik i Miloševićev ministar informiranja ne može nikome držati lekcije

"Riječ je o 1.553 uzorka dizela, 21 uzorku bezolovnog motornog benzina BMB 100, 63 uzoraka bezolovnog motornog benzina BMB 98, 551 uzoku bezolovnog motornog benzina BMB 95 i jednom uzorku lož ulja srednjeg (LUS). Laboratorijskim analizama su u 17 slučajeva utvrđena odstupanja u odnosu na parametre definisane pomenutom odlukom. Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima su izdata 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 388.000 KM", naglašavaju u Inspektoratu RS.

Na pitanje zašto ne otkrivaju nazive pumpe kod kojih su otkrivene nepravilnosti, ističu da tako postupaju s ciljem zaštite postupaka koji će se eventualno voditi ili se u ovom trenutku vode pred nadležnim sudovima.

"Javno objavljivanje takvih podataka moglo bi da utiče na ishod tih postupaka", poručuju iz Inspektorata RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije