Komisija za sigurnost FBiH jednoglasno usvojila zaključke o rezervnom sastavu policije

Radiosarajevo.ba
Komisija za sigurnost FBiH jednoglasno usvojila zaključke o rezervnom sastavu policije
FOTO: Arhiv / Damir Mašić

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno je usvojila četiri zaključka kojim se od institucija BiH i od međunarodne zajednice traži zaustavljanje  aktivnosti na donošenju zakona kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava u RS-u.

Iz Komisije su poručili da će u suprotnom Federacija BiH morati odgovoriti istom mjerom

1. Komisija za sigurnost traži od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou da zaustave antidejtonske aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji u RS kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava.

2. Komisije za sigurnost traži od nadležnih institucija da izvrši procjenu sigurnosno-političke situacije nakon usvajanja Nacrta pomenutog zakona.

3. Komisija za sigurnost poziva Vladu FBiH i daje preporuku kantonalnim vladama, radi sigurnosnog ambijenta, da popune aktivni policijski sastav prema pravilnicima i da se omogući njihovo adekvatno opremanje.

4. Ukoliko aktivnosti na donošenju ovog Zakona ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija BiH će poduzeti adekvatne mjere na zaštiti svih građana što u krajnoj mjeri, prema riječima Mašića, podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije.

Donesena su četiri zaključka, koji su usvojeni jednoglasno.

 

"Jasno je i evidentno da očekujemo od onih koji to mogu obustaviti, kao i ove druge - koji to mogu zaustaviti, odnosno OHR, da je to primarni cilj. Očekujemo od institucija i organa da se napravi procjena i analiza uznemirenosti građana zbog priče koja će prikazati opravdanost tretiranja teme. Nama je cilj da se ovo zaustavi, jer ovo nije u interesu građana BiH, bez obzira gdje žive", poručio je Mašić.

Adekvatne mjere, koje je pomenuo u zaključcima, kako je objasnio "mogu podrazumijevati sve, a to može, ali i ne mora značiti formiranje rezervnog sastava unutar FBiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije