Predstavnički dom sutra o rezervnom sastavu MUP-a Federacije

Fena
Predstavnički dom sutra o rezervnom sastavu MUP-a Federacije

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sutra će vanredno zasjedati kako bi se razmotrio odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Potvrdio je to Feni predsjedavajući Komisije Damir Mašić navodeći da bi sjednica trebala ići u dva pravca prvi da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i drugi da se krene u reformu policijskih struktura u BiH, koje, po njegovom mišljenju, moraju biti unutar jednog sistema.

"Ne možemo posmatrati RS i Distrikt Brčko kao odvojeni teritorij te moramo iznaći moguće pravce djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a", dodao je Mašić.

Vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost zakazao je u 13.00 sati u zgradi Federalnog parlamenta, a poziv je uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu i predstavnicima drugih nadležnih institucija.

Nada se da će sjednica potaknuti i članove međunarodnih organizacija, pogotovo OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, koji, kako smatra, ne bi trebali biti nijemi posmatrači ovakvih prilika u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije