Komisija jedno, Tegeltija drugo: Postoji li pritisak na pravosuđe u BiH?

J. Ć.
Komisija jedno, Tegeltija drugo: Postoji li pritisak na pravosuđe u BiH?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Na 4. sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, obavljena je rasprava o pristiscima na nositelje pravosudnih funkcija te usvojeno šest zaključaka.

Prvi zaključak jeste da se "osuđuje izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije od 19. juna 2020. godine, kojom se nositeljima pravosudnih funkcija nalaže da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom".

Zatim, izražava se zadovoljstvo zaključcima VSTV-a od 24. juna 2020. godine, koji
su u suprotnosti sa tom izjavom, te kojim se navedena zabrana otklanja, te, kao tri, "podsjeća se da načelo provjera i ravnoteža predstavlja sami temelj slobodnog i demokratskog društva. Instruiranje zvaničnika pravosudnog sektora da ne sarađuju s parlamentarnom komisijom podriva i odgovornost i neovisnost pravosuđa.

Ohrabruju se nositelji pravosudnih funkcija da sarađuju sa ovom komisijom, sljedeći je zaključak, dok peti "zahtijeva od svih nositelja javnih funkcija da se suzdrže od upućivanja ultimatuma, neutemeljenih zabrana i drugih vidova pritiska prema nositeljima pravosudnih funkcija". Posljednji je da su u potpunosti opredijeljeni da se ispuni mandat kojeg im je dodijelio Zastupnički dom.

"Povodom današnjih zaključaka privremene istražne komisije, preporučio bih članovima tog tijela da kada već imaju u svom nazivu izraz istražna, da kao izvor informacija o tome šta je rečeno, a šta nije - manje koriste članke kvazi-novinara a više zvanična saopštenja instiucija, u ovom slučaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH", izjavio je prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija za Radiosarajevo.ba, te nastavio:

"Naime, ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili zabrana Milana Tegeltije. Postoje zvanični zaključci VSTV-a kao institucije koji su doneseni 18. jula 2019. koji su onako kako su doneseni proslijeđeni predsjednicima sudova i glavnim tužiocima i saopšteni javnosti, bez ikakvih dodataka Milana Tegeltije predsjednika VSTS."

On je istaknuo da su ti zaključci jučer jednoglasno potvrđeni, u cjelosti: "S tim da je VSTV na njih dodao dva zaključka kojima razjašnjava pitanje postupanja u vezi s traženim podacima, daje odgovor na pitanje da li ti zaključci predstavljaju apsolutnu zabranu pojavljivanja te dao sudija koje se samostalno odluče odazvati na poziv privremen istražne komisije, te i za taj slučaj postavio ograničenja za sudije i tužioce u pogledu sadržaja njihovih iskaza. Prema tome, svi stavovi VSTV-a u pogledu privremene istražne komsijje izraženi u tim zaključcima su u cjelosti potvrđeni i ostali su na snazi u istovjetnom obliku uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije