VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Radiosarajevo.ba
VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / VSTV BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom drugog dana sjednice, koja se održava 24. i 25. juna u Sarajevu, donio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Na nivou Federacije BiH imenovani su Sanela Grabonjić-Kovač na poziciju sutkinje Vrhovnog suda FBiH te Željko Živković na poziciju predsjednika Općinskog suda u Orašju.

S druge strane, na nivou Republike Srpske su imenovani Milorad Debeljević na poziciju zamjenika glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, ali i Elbisa Muharemović-Karić na poziciju sutkinje Okružnog suda u Bijeljini.

U Brčko distriktu BiH imenovani su Ajsela Memišević na poziciju sutkinje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH te Zlatan Kavazović na poziciju sudije u istoj instituciji.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovne na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepistrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla i profesionalne nepristrasnosti.

Također, iz VSTV-a istakli su i to kako primjenjuju odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te da poštuju ravnomjernu zastupljenost spolova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije