Kome Ljubić podvaljuje terorizam: "Iran i Saudijska Arabija podržavaju islamistički smjer u BiH"

16
A. D.
Kome Ljubić podvaljuje terorizam: "Iran i Saudijska Arabija podržavaju islamistički smjer u BiH"
Foto: Printscreen / Božo Ljubić

U izjavi za Glas Amerike (VOA) ugledni sarajevski profesor Šaćir Filandra primijetio je da zauzimanje stavova u pogledu eskalacije nasilja na Bliskom istoku u kontekstu Bosne i Hercegovine služi za naglašavanje razlika, te upozorava da se pitanje ovog sukoba koristi u dnevno-političke i nacionalno-političke svrhe. Čak i za samopromociju, što je nazvao nemoralnim.

Eklatantan primjer takvog ponašanja jeste izjava predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) i bivšeg člana Sabora susjedne Hrvatske, Bože Ljubića, koji svoje frustracije što je od nekadašnjeg žestokog protivnika postao poslušnik neupitnog hrvatskog lidera Dragana Čovića – očito liječi na bh. javnosti.

"Samo na drugi način"

Naime, u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne, neslužbenog glasila HDZBiH, Ljubić je rekao kako je "teroristički napad Hamasa na državu Izrael jedan tektonski poremećaj ne samo na Bliskom Istoku već da će imati dalekosežne posljedice i na ostale događaje u svijetu".

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Nekada poznati sarajevski ortoped, kasnije ministar saobraćaja (!?), sada manirom vanjskopolitičkog analitičara tvrdi "da će se reperkusije osjetiti i u zemljama kao što je BiH".

"Iran i Saudijska Arabija, samo na drugi način, podržavaju jedan islamistički smjer u Bosni i Hercegovini, koji sigurno nije u korist BiH", tvrdi Ljubić.

Ovaj sljedbenik politika koje su koliko jučer nadijevale, pa decenijama štitile ulice raznih potpisnika "rasnih zakona", ministara vlade NDH, raznih tabornika i koljača jevrejskih i drugih žrtava u Jasenovcu, a danas tobože izraelskih i jevrejskih prijatelja, naglasio je kako izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića o događajima u Izraelu mogu napraviti određene probleme na unutarnjem planu.

"On govori ono što pretpostavlja da želi čuti njegovo biračko tijelo. Na vanjskopolitičkom planu ne sumnjam da ga itko ozbiljno shvaća. On je potpuno irelevantna figura i nije ovo prvi put da nanosi štetu BiH", tvrdi Ljubić.

"Veliku nadu polažem u Amerikance"

Nameće se pitanje kome to Ljubić podvaljuje terorizam i zašto i ima li to zapravo, prije svega, veze s onim što je, također, govorio u intervjuu za RTV-a Herceg-Bosne, a tiče se Izbornog zakona BiH i pritisaka da se usvoje hercegbosanska rješenja.

"Ne vjerujem da ćemo u BiH - niti predstavnici HNS-a, niti Trojke, niti srpske strane doći do rješenja oko izbornog zakona. Veliku nadu polažem na sponzore Daytonskog mirovnog sporazuma u prvom redu na predstavnike Kvinte, prije svega na Amerikance", reći će Božo Ljubić.

Smatra kako Christian Schmidt neće intervenirati i da ne bi trebao intervenirati.

Naglasio je kako je jedino rješenje u BiH provedba Izbornog zakona koji će osigurati legitimno političko predstavljanje za sva tri konstitutivna naroda kao i za manjine.

Objasnio je kako se, kako je rekao, „bošnjačka Trojka“ (kako naziva predstavnike probosanskih političkih stranaka iz Sarajeva, a na što ono obično šute) suočava s velikim pritiscima oporbe prije svega Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF).

Nadalje, nazvao je glupošću izjave iz Naše stranke koja je članica vladajuće koalicije da ne treba jačati legitimno predstavljanje.

Upitan očekuje li zavrtanje ruku od strane međunarodne zajednice glede izbornog zakona kao u Neumu, gdje pregovori nisu uspjeli naglasio zajedljivo je, gotovo trijumfalistički rekao kako je u Neumu „zvrnut vrat onima koji su odbili dogovor“, aludirajući očito na SDA koja je poslije događaja u Neumu pod pritiscima isključena iz vlasti.

O presudi "Kovačević"

Ljubić je kazao kako je posljednja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju „Kovačević“ recikliranje starih presuda.

"Kada pročitate one glavne naglaske iz te odluke onda se vidi da tu u pravnom i političkom smislu nema ništa novoga. Na pet prethodnih presuda od Sejdić i Finci pa na dalje vidi se da je to samo recikliranje tih presuda. S druge strane, ova presuda, temeljem apelacije Kovačević je duboko politički kompromitirana."

Smatra da je kompromitirana zbog sudjelovanja sudca Farisa Vehabovića iz BiH u njenom donošenju te je rekao da on godinama politički djeluje s nacionalističkih i unitarističkih stajališta.
„S druge strane je činjenica da je sadržaj te presude bio poznat sarajevskoj javnosti nekoliko dana prije službenog objavljivanja“, kazao je Ljubić i dodao kako treba biti pokrenuta istraga oko toga u Europskom sudu za ljudska prava. "Vjerujem da će u drugostupanjskom postupku, kada će biti uključeno Veliko vijeće Suda u Strasbourgu ta odluka biti preinačena."

Na koncu, zaprijetio je "da je izgledniji raspad BiH nego njezino pretvaranje u tzv. građansku državu kako je vide unitaristički političari uspoređujući takve težnje s onima u bivšoj Jugoslaviji i na Cipru".

Za pokušaje zabrane izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru je kazao kako ono tretira sve teme u najširem književnom, kazališnom i humanitarnom smislu.

"Svi oni koji u Hrvatskom narodnom kazalištu vide Berlinski zid u Mostaru, trebaju najprije srušiti zidove u svojim glavama. HNK, kao kulturna institucija, je pokazao da je koristan kako za Mostar tako i za čitavu Bosnu i Hercegovinu."

Ako na ovaj intervju (od)šute vlasti u Sarajevu, izvjesno je da se mogu očekivati očitovanja ambasada Irana i Saudijske Arabije koje se ovim istupima stavlja u veoma neprimjeren teroristički kontekst.

Više o svemu u videu emisije Kompas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije