Božo Ljubić: HR Herceg-Bosna trajna inspiracija, istrajati na preustroju BiH

Fena
Božo Ljubić: HR Herceg-Bosna trajna inspiracija, istrajati na preustroju BiH
/ Fena
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u Mostaru kako je Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila legitiman i legalan oblik organiziranja Hrvata i ostalih tamo gdje su Hrvati bili većina

Cilj je bilo organiziranja civilnog života i obrane "hrvatskih područja", ali i Bosne i Hercegovine.

Na taj način, kako je kazao, Hrvatska zajednica i Hrvatska Republika HB ostaje trajna inspiracija, zalog i obveza današnjih i budućih generacija hrvatskih političkih predstavnika, da istraju na preustroju BiH.

Ljubić je to izjavio na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a, na kojoj je riječi bilo o obilježavanju 25. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, preustroju RTV sustava u BiH, te imenovanju sudaca u Općinskom sudu Čitluk.

 

HNS BiH: Javni RTV sistem podijeliti na četiri servisa

Voditelj Odjela za kulturu, medije, sport i informiranje HNS-a Ivan Vukoja predstavio je Nacrt prijedloga transformacije Javnog RTV sistema BiH, jer kako je kazao, postojeći sustav ne uvažava osnovno temeljno načelo konstitutivnosti.

"Predlažemo kompletnu rekonstrukciju javnog RTV sustava koji bi se sastojao od četiri servisa. Jedan bi bio krovni, državni servis (BHRT) i tri servisa koja bi bila u pravilu na jezicima konstitutivnih naroda", kazao je Vukoja, naglasivši kako bi se time dobio integrirajući model koji bi Hrvatima omogućio njihovo ustavno pravo na vlastiti servis, odnosno kanal na svome jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije