Skenderija na prodaju: Investitor iz Dubaija želi uložiti 300 miliona eura

A. B.
Skenderija na prodaju: Investitor iz Dubaija želi uložiti 300 miliona eura
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković
Nakon što je prije nešto više od godinu i pol dana državni investicijski fond Dubaija Investment Corporation of Dubai potpisao Memorandum o razumijevanju s Vladom Kantona Sarajevo, počelo se pregovarati o ozbiljnim investicijama za glavni grad BiH.

Za predstavnike Dubai Investment Corporationa (DIC) je interesantno nekoliko projekata, među kojima je i rekonstrukcija Centra Skenderija, a finansiranje cijeloga procesa će vršiti arapski fond. Međutim, još uvijek nije poznato da li će Centar Skenderija biti prodata zainteresiranom investitoru iz UAE ili će se projekt realizirati putem sistema javno-privatnog partnerstva.

Prema riječima, premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, rekonstrukcija i ulaganje u obnovu Centra Skenderija jedan je od najvećih projekata Vlade Kantona Sarajevo u trenutnom mandatu.

"U skorije vrijeme očekujemo rekonstrukciju Centra Skenderija i velika ulaganja koja su planirana u ovaj društveni i kulturni objekt, od velike važnosti za građane Sarajeva. Trenutno je glavni fokus, kada je riječ o stranim investicijama, na Centru Skenderija, a vrijednost investicije je 300 miliona eura, što je najviše u trenutnom mandatu Vlade KS-a. Zaista je to ohrabrujuća činjenica jer je riječ o svjetski priznatom investitoru, kompaniji koja dolazi iz Dubaija, a koja je zajednos  kompanijama iz zapadnih zemalja zainteresirana da od Skenderije napravimo mali Dubai", kazao je za Radiosarajevo.ba premijer KS-a Elmedin Konaković.

radovi_fasada_centar_skenderija_snijeg_zima_rsa11.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kako je istaknuo, planirana je gradnja nekoliko ozbiljnih poslovnih objekata - rekonstrukcija dvorane Mirza Delibašić u Arenu, Dom mladih u bolju koncertnu dvoranu. Jedna od bitnih stavki će također biti iznalaženje rješanja za zakupce. 

"Potpisali smo Memorandum o razumijevanju i investicijska studija je pokazala apsolutnu opravdanost ulaganja. Sada smo u drugoj fazi te su formirane radne grupe koje definiraju odnose, tj da li će Vlada to predložiti Skupštini KS-a da se proda, javno privatno-partnerstvo ili model zajedničkog ulaganja. Nisam pristalica javno-privatnog partnerstva u procesima u kojima bi sistem odlučivanja bio kompliciran određenim sindikalnim pravima, kolektivnim ugovorima i slično. Teško bi se upravljalo kompanijom u kojoj je pola vlasnik država, pola privatnik. Mislim da je u ovom slučaju najbolje da vještaci odrede vrijednost imovine pa da se onda investitorima kaže da dio plate novcem, a dio izgradnjom određenih objekata unutar Centra Skenderija, što ćemo mi svakako propratiti", rekao je Konaković.

Za investiranje u Centar Skenderija je formirana radna grupa koju su Vlada KS-a i investitor zadužili da nađu najbolji model  koji će biti najefikasniji za sve.

"Tada ćemo razmatrati da li ćemo prihvatiti opciju prodaje. Projekt mora biti završen do kraja ljeta kada ćemo imati jasne smjernice i pokrenuti procedure. U mandatu ove Vlade bi se to trebalo završiti, odnosno Skupština KS-a treba dati zeleno svjetlo za implementaciju projekta.Na početku sam bio skeptičan, nisam znao šta će studija pokazati, ali je na kraju pokazala da ima interesa za obnovu Skenderije te je dogovoreno da će biti angažirani najveći svjetski autoriteti arhitekture", istaknuo je Konaković te naglasio da će budući izgled Centra Skenderija biti djelo nekog od najpriznatijih svjetskih arhitekata, što bi Sarajevu sigurno donijelo jednu novu dimenziju.

dino_konakovic_RSA (2).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Prema riječima direktora Centra Skenderija Amera Kape, rekonstrukcija Skenderije se radi dio po dio, onoliko koliko je moguće. Kapo kaže da o projektu kompletne obnove Skenderije još uvijek nema govora, jer se, kako smatra, još uvijek čekaju investitori. Premijer s druge strane tvrdi da postoji jasna zainteresiranost konkretnih investitora te se licitira i ciframa za prodaju.

Vrijedi pomenuti da je kompanija Investment Corporation of Dubai, državni investicijski fond Dubaija, inače vlasnik Fly Emiratesa, Fly Dubaija, kao i lanaca hotela One&Only i Atlantis. Ova kompanija je u susjednoj Crnoj Gori kupila Porte Montenegro, a u BiH su ušli otvorivši turizam, i ulaganjima u poljoprivredu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije