Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići

Fena
Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići
Turizam je digitalna industrija i taj put se ne može zaobići, a njihovom efikasnijom primjenom izgledniji je put uspjeha na tržištu, poručeno je sa konferencije ''Digitalne tehnologije i turizam'', organizirane u sklopu Sarajevskog festivala turizma.

Jedan od učesnika konferencije, profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Almir Peštek je kazao da bosanskohercegovačke kompanije u tom sektoru sve ozbiljnije pristupaju digitalnoj industriji i da je napredak vidljiv već pet godina.

"Prostora za razvoj ima, ali visoka je i stopa napretka", rekao je Peštek.

U vezi s kadrom u turizmu istakao je da ga nema dovoljno iako BiH školuje i takve radnike.

"Potrebno ih je više, potrebno je uvoditi i druga zanimanja koja su u vezi s turizmom. Naravno da trebamo konobare i kuhare, ali su neophodni i ljudi koji će se baviti online prodajom te razvojem web platformi. Potrebno je još ulaganja", poručio je Peštek.

Naglasio je da se savremeni trendovi moraju pratiti jer turisti traže poštivanje globalnih trendova.

Gost konferencije u Sarajevu bio je Damir Krešić iz zagrebačkog Instituta za turizam koji je kazao da je savremeno turističko poslovanje nezamislivo bez primjene različitih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

"Proizvod u turizmu je postao digitaliziran i prilagođen vrlo uskim tržišnim segmentima, čak je postao i personaliziran u smislu da turisti mogu prilagođavati turističku ponudu svojim potrebama", naveo je Krešić.

Istaknuo je da je tehnologija promijenila proizvod i osnažila položaj kupca na turističkom tržištu, a cijena postala fleksibilna.

Za korištenje digitalnih tehnologija u turizmu, rekao je, da ih turisti, uglavnom, znaju koristiti.

Trodnevni Sarajevski festival turizma počeo je 19. oktobra u Centru Skenderija, a okupio je 75 izlagača iz šest država. Svoju ponudu predstavljaju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija koja je zemlja partner.

Organizator je Centar Skenderija u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Festival turizma bit će zatvoren nastupom sarajevskih bendova u Domu mladih.

Sarajevski festival turizma proširena je manifestacija Međunarodnog sajma turizma i turističke berze koji Centar Skenderija održava od 1970. godine. Također, i ove godine kao i proteklih pet dio sajma je Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije