Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao s komandantom Nacionalne garde Maryland

1
Radiosarajevo.ba
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić razgovarao s komandantom Nacionalne garde Maryland
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sastanak Podzica sa komandantom Nacionalne garde Maryland

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je 23. juna 2021. godine visoku delegaciju Nacionalne garde Maryland (SAD), predvođenu komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy E. Gowenom.

Posjeta komandanta NGM sa saradnicima Bosni i Hercegovini, Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja se realizira od 22. do 25. juna, je rezultat realizacije godišnjeg Plana saradnje BiH i SAD po programu Vojska – Vojsci za 2021. godinu, čime Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nastavljaju kontinuitet razvoja međunarodne saradnje sa inostranim partnerima.

U tom pogledu, ministar Podžić je čestitao generalu Gowenu imenovanje na dužnost komandanta Nacionalne garde Maryland, izrazio dobrodošlicu članovima delegacije Nacionalne garde Maryland i predstavnicama Ureda vojnog atašea SAD u BiH i Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH (ODC), sa kojima Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ostvaruju izvanrednu saradnju.

Sastanak Podzica sa komandantom Nacionalne garde Maryland - undefined

Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Sastanak Podzica s komandantom Nacionalne garde Maryland

Ministar Podžić je istakao da su „Sjedinjene Američke Države dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine“, kao i da „izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost dešavanjima u BiH“, te dodao da dosadašnja saradnja, koja je na visokom nivou, bude proširena u budućnosti.

Ministar je posebno istakao dugogodišnju saradnju dvije države kroz programe Vojska-Vojsci (Mil to Mil) i Program državnog partnerstva (State Partnership Program - SPP), program školovanja i obuke, druge bilateralne i multilateralne aktivnosti i vježbe, te podršku SAD u modernizaciji i izgradnji sposobnosti OS BiH koja se realizira kroz programe FMF (Foreign Military Funds) i FMS (Foreign Military Sales).

General Gowen se zahvalio na prijemu istakao da je dosadašnja uspješna saradnja Oružanih snaga BiH značajna za obje zemlje, da će Sjedinjene Američke Države i dalje nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na putu evroatlantskih integracija, te izrazio nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u njegovom mandatu.

Pored ministra Podžića i generala Gowena, sastanku u Ministarstvu odbrane BiH su, između ostalih, prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba BiH generalpukovnik Senad Mašović, vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije