Koliko se BiH promijenila od 16. februara do 29. marta ove godine

Radiosarajevo.ba
Koliko se BiH promijenila od 16. februara do 29. marta ove godine
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Crno-bijeli svijet: Kako živi Sarajevo u doba korone

Kako bi se spriječilo širenje virusa korona u mnogim državama svijeta ograničeno je kretanje i posjete trgovinama, pekarama, parkovima i drugim mjestima.

Da bi nam pobliže prikazali kako sve to izgleda Google je jučer objavio izvještaje iz 131 države koji pokazuju podatke o posjetama ovim nabrojanim mjestima.

Google je analizirao podatke milijardu korisnika, odnosno lokacije njihovih pametnih telefona, kako bi 'pojasnili' zdravstvenim radnicima koliko mjere vlade poštuju sami građane. Takođe, u izvještaju napominju da se ovi podaci ne trebaju koristiti za medicinsku dijagnostiku, nikakve prognoze ili svrhe liječenja.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama autobuskim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima između 16. februara i 29. marta ove godine.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, u periodu od 16. februara do 29. marta posjeta buticima i mjestima za razonodu pala je za 76 posto, trgovinama, supermarketima, tržnicama i apotekama za 50 posto.

Ipak, u parkovima je posjeta pala tek za 22 posto.

Posjete putničkim terminalima smanjile su se za 59 posto, radnim mjestima za tačno 50 posto, a, istovremeno, boravak u domovima porastao je samo za 13 posto...

Više detalja u fotogaleriji. 

Inače, u Italiji su posjete trgovinama i mjestima za razonodu, uključujući i restorane i kina, pali 94 posto, dok su odlasci na radna mjesta pali za 63 posto. Posjeti trgovinama sa namirnicama i apotekama pali su za 85 posto, dok su posjete parkovima pale za 90 posto, piše Reuters, a donose Nezavisne.

Googleovi podaci pokazuju koliko je izazovno ljude udaljiti jedne od drugih. Odlasci u trgovine namirnicama u Singapuru i Velikoj Britaniji u tom su se intervalu povećali jer su u tim zemljama mjere poput karantina tek stupale na snagu. Posjete parkovima u okruzima oko San Francisca u martu su drastično skočili, što je vlasti natjeralo da te lokacije privremeno zatvori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije