Koliko košta ljetovanje za bh. građane?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko košta ljetovanje za bh. građane?
Foto: EPA - EFE / Plaža na Krimu

Provesti nekoliko dana zasluženog ljetnog odmora u dobrom hotelu za većinu građana Bosne i Hercegovine ostaje nedostižan san.

S prosječnom platom koja je, prema najnovijim podacima Agencije za statistiku, iznosila 1.353 KM, bh. građani jedva mogu priuštiti godišnji odmor u privatnom smještaju udaljenom od plaže, upravo zbog povoljnijih cijena.

Olakšice

Iz turističkih agencija kažu: "Ne ljetuje onaj ko ima novac, nego onaj ko je navikao," ističući da je broj onih koji odlaze na ljetovanje sličan prošlogodišnjem. Međutim, dodaju, oni koji se odluče na ljetovanje često traže olakšice poput plaćanja na rate i popusta na ranu rezervaciju.

Pogledajte najluđi trenutak TV debate Bidena i Trumpa: "Vidio sam te kako udaraš..."

Pogledajte najluđi trenutak TV debate Bidena i Trumpa: "Vidio sam te kako udaraš..."

"Prilikom rane rezervacije može se uštedjeti i do 30 posto novca. Taj iznos, naravno, nije fiksan, ovisi o destinaciji i usluzi izabranog hotela," kazala je djelatnica jedne sarajevske agencije za putovanja.

Prema njezinim riječima, izbor destinacija se nije mijenjao u odnosu na prethodne godine. "Među najpopularnijima su i dalje Tunis, Egipat i antalyjska regija, a i cijene su prihvatljive," kažu u agencijama.

Naglašavaju kako svojim klijentima nude i plaćanje na rate. "U ponudi imamo plaćanje na rate, što je vrlo popularno, a plaćanje se vrši u 12 ili 24 rate," dodala je djelatnica sarajevske agencije za putovanja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila Igalo: Cijena sladoleda će vas iznenaditi

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila Igalo: Cijena sladoleda će vas iznenaditi

Financijski stručnjaci ističu kako je planiranje jako važno jer su troškovi stalno prisutni. Dodaju kako je važno pratiti cijene jer se na ranim rezervacijama može uštedjeti od 20 do 30 posto. Prema njihovim riječima, zaduživanje je samo dopuna kućnog budžeta te se uvijek mora voditi računa kako zaraditi novac, piše Večernji list BiH.

Cijene

Kada je riječ o cijenama ljetovanja, oni koji se ove godine odluče nekoliko dana provesti u jedinom bh. gradu na moru potrošit će, prema procjenama, i do 70 posto manje novca nego u susjednoj Hrvatskoj.

Tročlanoj obitelji će za sedam dana, ako se odluči za Makarsku u julu, trebati prosječno oko 1000 eura, što je gotovo 2000 KM samo za smještaj. Četveročlanoj obitelji za sedam dana u Tunisu treba oko 3980 KM, oko 3200 KM u albanskom Draču, u Turskoj, antalyjskoj regiji, 4800 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije