Koliko je Bosna i Hercegovina blizu NATO saveza?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko je Bosna i Hercegovina blizu NATO saveza?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez, Borjana Krišto, Mircea Geoană

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a, donio je odluku o novom statusu za zemlje koje teže pridruživanju Alijansi, te da Bosna i Hercegovina bude određena kao NATO kandidat. Gdje je naša zemlja na NATO putu, s obzirom na suprotstavljene stavove entitetskih vlasti, ali i unutar koalicije na nivou Bosne i Hercegovine?

Politički konsenzus u vezi NATO integracija, po svemu sudeći, je nemoguća misija u Bosni i Hercegovini. Dodjela statusa kandidata za članstvo u NATO, za Našu stranku je, uz otvaranje pregovara sa EU, najznačajniji uspjeh BiH na međunarodnom planu. Predsjednik RS je kategoričan – ostajemo vojno neutralni i BiH neće biti ni kandidat ni članica NATO-a.

Milorad Dodik, predsjednik RS

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"BiH neće u NATO, a imajući u vidu sadašnju proceduru i zakone u kojoj treba Parlamentarna skupština na bazi većine predvođena za donošenje takve odluke da donese saglasnost. Te saglasnosti nema i neće biti".

Naša stranka

Naša stranka: 'Uz otvaranje pregovora s EU, kandidatski status za NATO je najznačajniji uspjeh BiH'

Naša stranka: 'Uz otvaranje pregovora s EU, kandidatski status za NATO je najznačajniji uspjeh BiH'

"Jednako kao evropske, naša budućnost su NATO integracije. EU podrazumijeva, prije svega, bolji standard, a NATO sigurnost. Jednog bez drugog nema".

Da koalicioni partneri na nivou BiH imaju suprostavljene stavove potvrđuju i ministri odbrane i bezbjednosti. Dok Zukan Helez ističe da je BiH od svih kandidata najbliža punopravnom članstvu, Nenad Nešić smatra da je to jeftina politička priča i negira težnju ka NATO alijansi.

Zukan Helez

"Euroatlanske integracije naše zemlje, prevenstveno pristupanju NATO savezu je ključni vanjskoplitički interes naše zemlje te ću učiniti sve, u zakonom datim ovlastima, da se taj cilj i ostvari".

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH

"To neko potencira ko nema pojma šta se dešava. Nema NATO puta BiH, nema unutrašnjeg dogovora ka NATO putu".

Ambasadori Slovenije i Slovačke smatraju da saradnja Bosne i Hercegovine sa NATO-om napreduje, ali da nisu sve reforme završene.

Damjan Sedar, veleposlanik Slovenije u BiH

"Mi vjerujemo da BiH treba da iskoristi sve resurse da bi se pridružila NATO savezu".

Roman Hloben, veleposlanik Slovačke u BiH

"Sve članice koje su u NATO nikad se nisu između sebe borile što je vrlo važno za naglasiti".

NATO je moćna organizacija koja je u stanju sve da izvede i ako hoće BiH će biti jedinstveno tretirana bez obzira na različite stavove između entiteta, smatra vojno-politički analitičar Neven Kazazović.

Neven Kazazović, vojno-politički analitičar

"Oko nas su sve zemlje članice NATO osim Srbije. Mislim da NATO ima drugačiju polaznu osnovu, a to je da geostrateški osigura Balkan a to znači da se drži doslovno Dejtonskog sporazuma".

Istraživanja pokazuju da 60 odsto građana Federacije, a samo 11 posto RS potpuno podržava članstvo u NATO. Neizvjesno je šta će bh. političari preduzeti da približe stavove ukoliko odluka da BiH dobije kandidatski status bude ratifikovana krajem maja na zasjedanju Parlamentarne Skupštine NATO-a, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije