Zukan Helez o putu BiH ka članstvu u NATO: 'Najbliži smo od svih kandidata'

9
Fena
Zukan Helez o putu BiH ka članstvu u NATO: 'Najbliži smo od svih kandidata'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez ocijenio je u utorak, 26. marta, kako Bosna i Hercegovina napreduje na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu.

U tom kontekstu podsjeća kako se u zvaničnom saopćenju NATO saveza navodi da bi naša zemlja mogla već u maju ove godine na proljetnom zasjedanju Skupštine za samit NATO-a dobiti status kandidata za pristupanje ovom savezu.

"Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. BiH je od svih zaintersovanih kandidata za pristupanje NATO savez najbliža ostvarenju tog cilja", objavio je Helez na svom Facebook profilu.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Kako nadalje navodi, Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH kontinuirano svoje aktivnosti, rad i planove usklađuju sa NATO standardima te su predvodnici NATO puta naše zemlje.

"Postoje određeni politički akteri, koji po nalogu Beograda i Moskve, bezuspješno pokušavaju usporiti NATO put naše zemlje. Oni imaju lične interese da uspore NATO put naše zemlje, ali građani u BiH, a ankete pokazuju i sve više građana u BH entitetu RS, shvataju da samo članstvo naše zemlje u NATO savezu osigurava mir, sigurnost, stabilnost i ekonomski napredak.

Helez ugostio komandanticu NATO štaba Sarajevo McGaha: Danas je važan dan za BiH

Helez ugostio komandanticu NATO štaba Sarajevo McGaha: Danas je važan dan za BiH

Sve države koje su ušle u NATO su prosperirale u svakom pogledu. Iskustvo proširenja Saveza pokazalo da je svaka država nakon ulaska u članstvo doživjela porast direktnih stranih investicija i rast bruto društvenog dohotka. Pristupanjem NATO savezu osigurava vladavinu prava, koja vodi do sigurnije i stabilnije države, većih investicija i prilike za nova radna mjesta", navodi Helez.

Istovremeno se pita: "Zašto bi bilo ko, pa i građani u RS odbili da živi u sigurnosti u dobrom ekonomskom standardu?".

"Pored ovih benefita, članstvo naše zemlje u NATO savezu garantuje zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Područje koje je bilo pod zaštitom NATO saveza nikada u posljednjih 74 godine nije pretrpjelo akt agresije. Euroatlantske integracije naše zemlje, prevenstveno pristupanju NATO savezu je ključni vanjskoplitički interes naše zemlje te ću učiniti sve, u zakonom datim ovlastima, da se taj cilj i ostvari", poručio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije