Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

2
L. M.
Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Oružane snage BiH

Stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine godinama je zabrinjavajuće: nedostatak ljudi, loše plate i loši uslovi. No, i pored svih nedostataka Oružane snage postižu dobre rezultate. To potvrđuje uspješno izvršeno ocjenjivanje po NATO konceptu operativnih sposobnosti NEL 2.

Iako je budžet Ministarstva odbrane BiH, u čijoj su nadležnosti i Oružane snage, povećan za nešto manje od 100.000.000 KM, a resorni ministar Zukan Helez najavio rješenje određenih problema, još uvijek su uslovi u OSBiH loši.

Trenutna popunjenost oružanih snaga 78,16 posto, od toga je 9,2 posto žena.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

U izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića, koji možete pročitati OVDJE, navodi se da je u toku 2023. godine realizirao 12 najavljenih i nenajavljenih posjeta kasarnama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Prilikom posjete 6. pješadijskog brigadi OSBiH naveo je da je popunjenost brigade 68,13 posto, ali se očekuje prijem vojnika XXIX i podoficira X klase.

Ova brigada obuhvata jedanaest lokacija OSBiH, od toga osam perspektivnih i tri neperspektivne. Evidentirane su teškoće po pitanju ishrane profesionalnih vojnih lica i veliko odstupanje od plana i pravilnika o ishrani.

Zukan Helez: Građani znaju da mogu računati na Oružane snage BiH u svakom momentu

Zukan Helez: Građani znaju da mogu računati na Oružane snage BiH u svakom momentu

Također, zabilježene su i teškoće u termoenergetskim postrojenjima i obezbjeđenju energenata za grijnu sezonu, što je višegodišnji problem.

Slični problemi zabilježeni su i prilikom posjete dijelu 5. pješadijske brigade u Centru za borbenu obuku na poligonu OSBiH, Manjača.

Popunjenost ove brigade je 78,8 posto, a očekuje se dolazak 75 vojnika i 14 podoficira. Problemi isti kao i u 6. pješadijskoj brigadi, a dodatni problem koji navodi su problemi s vodosnabdijevanjem.

Prilikom posjete radionici za delaboraciju i uništavanje mina i minoeksplozivnih sredstava 'Trom' Doboj zabilježeni su problemi s velikim brojem upražnjenih formacijskih mjesta.

Oružane snage BiH
Foto: Oružane snage BiH: Oružane snage BiH

Povjerenik navodi da su prisiljeni da jedno profesionalno lice radi više poslova i zadataka što izaziva nezadovoljstvo i nemogućnost nagrade.

Ističe i nedostatak namirnica koje su potrebne osobama koje rade s opasnim materijama (mlijeko, voće) kao i neredovno održavanje materijalnih sredstava i postrojenja koji se koriste u procesu delaboracije i rada.

Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Nedostaje vojnika, hrane, uniformi, opreme...

Zabrinjavajuće stanje u Oružanim snagama BiH: Nedostaje vojnika, hrane, uniformi, opreme...

U izvještaju je navedeno da nedostatak opreme za zaštitu na radu ugrožava zdravlje i život vojnika.

Nije riješen ni status civilnih lica koja zajedno s profesionalnim vojnim licima obavljaju iste poslove i zadatke, a nemaju isti status i adekvatnu zakonom određenu naknadu.

Među teškoćama i problemima u gotovo svim jedinicama navedeni su nedostatak budžetkih sredstava, problem javnih nabavki i blagovremeno obezbjeđivanje materijalnih sredstava, te teškoće u osiguravanju nekih energenata za zagrijavanje lokacija.

O Oružanim snagama BiH

Oružane snage BiH formirane su 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH, koju su činile Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane, sa Vojskom RS.

Njihovom formiranju prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS i Vojska FBiH).

Više od 400.000 vojnika u tri vojske, za kratko vrijeme je raspušteno i formirana je profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika koliko ih je približno i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije