BiH će dobiti status zemlje kandidata za članstvo u NATO

8
Radiosarajevo.ba
BiH će dobiti status zemlje kandidata za članstvo u NATO
Foto: Screenshot / NATO u Bosni i Hercegovini

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine NATO saveza u nedjelju je u Talinu govorilo je o transformaciji Alijanse i podršci Ukrajini uoči 75. godišnjice NATO-a.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Michal Szczerba (Poljska) poručio je kako NATO mora biti transformisan za sljedeće generacije "jače nego ikad".

Kao dio sveobuhvatne reforme partnerstava Skupštine usvojene u Talinu, Stalni komitet se složio da stvori novi status u Parlamentarnoj skupštini NATO-a za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, kao NATO kandidate.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U dvije druge važne odluke, Stalni odbor je odlučio da se Skupština Kosova unaprijedi sa parlamentarnog posmatrača na pridruženog člana, kao i da se parlamentu Malte dodeli pridruženo članstvo.

Oni su također pokrenuli korake za unaprijeđenje dijaloga i saradnje sa južnim susjedstvom Alijanse i indo-pacifičkom regijom.

Ove promjene u partnerstvu mora da ratifikuje Skupština u punom sastavu na Proljetnom zasjedanju 2024. u Sofiji, u Bugarskoj, krajem maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije