Kolegij SDA traži od svih nivoa vlasti hitne mjere u borbi protiv koronavirusa

Fena
Kolegij SDA traži od svih nivoa vlasti hitne mjere u borbi protiv koronavirusa
Foto: SDA / Predsjedništvo SDA

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zahtijeva od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane koronavirusom.

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio i zaključak kojim između ostalog smatraju i to da je 'neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane, kao i selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova'.

„Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko Disrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima. Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca, omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim osobama čije je poslovanje ugroženo; te formirati garancijske fondove na nivou BiH, FBiH i kantona“, ističe se.

Kolegij SDA navodi i da su 'izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat'.

„Formiranje probosanskg bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja tog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka, uz puni konsenzus“,  saopćeno je iz SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije