Koje su se stranke prijavile za izbore: Povratak otpisanih, Dosta je bilo...

L. R.
Koje su se stranke prijavile za izbore: Povratak otpisanih, Dosta je bilo...
EPA / Ilustracija
U oktobru ove godine, preciznije, u nedjelju, 2. oktobra, u Bosni i Hercegovini desit će se lokalni izbori.

Nas, 3-4 miliona građana Bosne i Hercegovine (ne znamo tačno, jer ne znamo tačne rezultate popisa) birat će članove lokalnih vlasti - načelnike općina, članove općinskih vijeća i skupština općina, te devet gradonačelnika.

Na izborima je prijavljeno, i ovjereno, vjerovali ili – rekordnih 107 političkih stranaka (...), 309 nezavisnih kandidata, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana i šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana. Također, ovjerene su i 104 koalicije i 15 listi nezavisnih kandidata.

Osim standardnih političkih stranaka koje svi već dobro poznajemo, na izbore su prijavile i mnoge druge, neobičnih naziva, a portal Radiosarajevo.ba donosi vam njihova imena – od demokratije, progresa, napretka, naroda, sloge i akcije sve pršti. Bar u stranačkim nazivima.

Jedan od zanimljivijih naziva svakako je stranka Povratak otpisanih, koju su osnovali nezadovoljni članovi SNSD-a (stranka Milorada Dodika) i koja je posljednjih mjeseci top tema u Laktašima.

Glasačima u RS-u zaista neće biti lako. Pored aktuelnih partija, moći će izabrati i jednu od sljedećih: Srpska u sigurne ruke, Slobodna Srpska, Napredna Sprska, Ujedinjena Srpska, Pokret uspješna Srpska... Istaknimo još i ove - dvije Srpska radikalna stranka 9. januar te Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca.

Ako niste znali, i BiH ima svoje republikance, pa se tako u Tomislavgradu za političku foteljicu takmiče i iz Hrvatske republikanske stranke.

Tu su još i Nezavisni demokratski iskorak, Snaga naroda, pa Snaga nove generacija, pa Reformska stranka, pa Jedinstvena napredna stranka, pa – pazite ovo - Stranka udruženih nezavisnih demokrata Bosne i Hercegovine. Ne možemo ne spomenuti i ovu – Stranka SPAS, čiji je predsjednik Slavko Župljanin koji se već okušao u Demokratskom pokretu Srpske.

Ako želite nešto „novo“, imate ove stranke: Savez za novu politiku i Nova partija, a tu su i Ekološka partija, Dosta je bilo, Snaga ekonomskog pokreta, Snaga centra, Pokret za preokret, Stranka pravde i razvoja...

Ima i stranaka koje su osnovane samo za pojedine općine, poput: Kladuške stranke privrednog prosperiteta, Pokrenimo Kladušu, Gradiška mora naprijed, Za Banje ‐ Za opstojnost Domaljevca, Grebnica, Bazika i Brvnika, zatim Zajedno za bolje sutra Jajcu, Stranka za Srednje, Pokret za naš grad (Han-Pijesak), Stranka za naš grad (Istočni Stari Grad), Složno za Pale...

Istaknimo i da će nas ovi izbori koštati oko osam miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije