Objavljujemo imena šestero uhapšenih za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Objavljujemo imena šestero uhapšenih za ratne zločine
Arhiv / Ilustracija
Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, timovi policijskih djelatnika SIPA, na području Bosanskog Novog, locirali su i lišili slobode šestero lica osumnjičenih za ratne zločine.

Uhapšeni su: Milenko Babić, Ostoja Balaban, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Oni su osumnjičeni da su, tokom rata i oružanog sukoba u BiH, tokom mjeseca juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, TO, Vojne policije i paravnojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, lično i izravno, sudjelovali u ubistvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, iz mjesta Ekići i Alići, na području Bosanskog Novog.

Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, osumnjičeni su lično i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, koji su odvojeni od svojih porodica, mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na jednu lokaciju, gdje su natjerani da kopaju zajedničku grobnicu, te ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i ukopani u masovnu grobnicu.

Osumnjičeni se terete da su zajedno sa drugim osobama, lično i izravno sudjelovali u mučenjima i ubistvima civila, te da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je prouzročilo da tijela samo šest osoba budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačeni, dok se za tijelima ostalih još uvijek traga.

Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije