Koje su povlastice i olakšice pri kupovini prve nekretnine u BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Koje su povlastice i olakšice pri kupovini prve nekretnine u BiH?
Foto: Milan Ilić / RIngier / Ilustracija

Kupovina prve nekretnine može biti olakšana različitim povlasticama i pogodnostima koje su dostupne u Bosni i Hercegovini.

Ove povlastice mogu značajno pomoći mladim ljudima i porodicama u sticanju vlastitog doma. Evo nekoliko ključnih pogodnosti.

Povlastice i olakšice pri kupovini prve nekretnine u BiH

U nekim kantonima Federacije BiH, kao što je Kanton Sarajevo, kupci koji kupuju prvu nekretninu za rješavanje stambenog pitanja mogu biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina. Ovo oslobađanje može varirati ovisno o lokalnim zakonodavstvima, pa je preporučljivo provjeriti specifične uslove u kantonu ili općini gdje se nekretnina nalazi.

Bivši državljani BiH u problemu: Zvizdić traži bilateralni sporazum s Njemačkom

Bivši državljani BiH u problemu: Zvizdić traži bilateralni sporazum s Njemačkom

Mnoge banke u BiH nude povoljnije kamatne stope i uslove kreditiranja za mlade ljude i one koji prvi put kupuju nekretninu. Ovi krediti često dolaze s nižim kamatnim stopama i dužim rokovima otplate, što olakšava finansiranje kupovine nekretnine.

Određene općine i kantoni nude subvencije ili grantove za kupovinu prve nekretnine. Ovi programi su često usmjereni na mlade bračne parove, porodice sa djecom i osobe sa nižim prihodima. Na primjer, Kanton Sarajevo i drugi kantoni u Federaciji BiH imaju programe subvencioniranja stambenih kredita za mlade.

Stambene štedionice nude programe štednje koji su specifično dizajnirani za kupovinu nekretnine. Uz ovakve programe, štediše mogu dobiti povoljne kredite nakon određenog perioda štednje. Osim toga, država često nudi poticaje za one koji štede putem ovih programa.

Postoje i specijalni programi koji su namijenjeni povratnicima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ovi programi često uključuju bespovratna sredstva ili povoljne kredite za obnovu i kupovinu nekretnina.
 
Za detaljnije informacije i najnovije povlastice, preporučuje se kontaktiranje lokalnih poreskih uprava, općina i kantonalnih institucija koje se bave stambenom politikom, kao i konsultacija sa bankama koje nude stambene kredite, pice Crna-hronika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije