Ekshumacija / Kod Zavidovića pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve

12. 05. 2021. u 14:04:00 Anadolija

Shares: 0

Tokom ekshumacije na lokalitetu Popovo Osoje kod Zavidovića, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe.

Istražitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjestu ekshumacije po nalogu tužitelja, koordinirao je rad ovlaštenih službenih osoba, koje su učestvovale u procesu ekshumacije.

"Na lokalitetu Popovo Osoje, u blizini Vozuće i Zavidovića, realiziran je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima osoba nestalih u proteklom ratu. Na mjestu ekshumacije, pronađeni su fragmenti posmrtnih ostataka jedne osobe, koji su izuzeti i bit će proslijeđeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta osobe putem DNK analize", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ekshumacijom je rukovodio istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije bili su prisutni ljekar patolog sudbene medicine, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP BiH, kao i pripadnici policije MUP-a ZDK, koji su osiguravali lokaciju.

Proces ekshumacije realiziran je na udaljenom i nepristupačnom terenu.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa službenicima partnerskih institucija i agencija, učestvuju u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA