Koalicija 'Pod lupom': U pet općina u BiH trguje se mjestima u biračkim odborima

Fena
Koalicija 'Pod lupom': U pet općina u BiH trguje se mjestima u biračkim odborima
Iz Koalicije ''Pod lupom'', koja obavlja monitoring predizbornog perioda u BiH, utvrdili su kako su došli do saznanja da se u pet općina "trguje mjestima u biračkim odborima“, i to u Rogatici, Srpcu, na Sokocu, Han-Pijesku i Istočnom Novom Sarajevu.

"Konkretno, u općinama Sokolac i Istočno Novo Sarajevo primijećeno je da su pojedine stranke registrovane u Federaciji BiH, koje očigledno nemaju interes da imaju članove biračkih odbora u pojedinim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, predložile imena ljudi iz lokalne zajednice na mjesta u biračkim odborima, a koji su aktivisti stranaka registriranih na području Republike Srpske", istaknuto je na konferenciji za novinare ove koalicije danas u Mostaru.

U preostalim općinama, dodaju, postoje saznanja o direktnoj trgovini članstvom u biračkim odborima između dva ili više političkih subjekata.

"Koalicija skreće pažnju na problem trgovine mjestima u biračkim odborima još od prošlih općih izbora 2014. godine te je ove godine u aprilu u parlamentarnu proceduru uputila amandman na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim je predlagala javnu objavu imena svih članova svih biračkih odbora kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima. Amandman nije dobio podršku poslanika i delegata Parlamentarne skupštine BiH i očito je da ovakva praksa odgovara većini parlamentarnih političkih subjekata",  izjavila je regionalna koordinatorica Koalicije Dalida Demirović.

Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru.

"Trgovina mjestima u biračkim odborima predstavlja drastično kršenje Izbornog zakona i otvara prostor za manipulaciju glasovima birača na biračkim mjestima", naglasili su iz Koalicije "Pod lupom“ te pozvali Centralnu izbornu komisiju (CIK) i istražne organe da pokrenu postupke provjere ovih informacija i sankcioniraju počinitelje. 

Posmatrači Koalicije su u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža izvijestili o slučajevima zloupotrebe javnih prostorija u svrhe aktivnosti političkih subjekata.

Na konferenciji je istaknuto da u skladu s Izbornim zakonom BiH, političkim subjektima nije dozvoljena promocija unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje te pozvali CIK da kazni počinitelje. 

Pored navedenog, rekli su iz Koalicije "Pod lupom", politički subjekti u 30 općina provode aktivnosti koje se mogu protumačiti kao izborna kampanja, iako je u periodu prije zvaničnog početka izborne kampanje zabranjen bilo koji vid plaćenog javnog oglašavanja.

Govoreći o činjenici kako lokalni izbori u Mostaru neće biti održani ni ove godine, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Vehid Šehić kazao je kako se radi o političkoj neodgovornosti jer se do danas nisu desile izmjene Izbornog zakona koje su bile obavezujuće rješenjem Ustavnog suda BiH.

Utvrdio je kako primarna odgovornost za neprovođenje odluke Ustavnog suda leži na zastupnicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

"Rasprava o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na grad Mostar ne smije biti ekskluzivno pravo dvije stranke već bi ona trebala biti rezultat konsenzusa svih zainteresovanih strana, a u skladu s odlukom Ustavnog suda", kazao je Šehić, ističući kako se u ovom slučaju krše temeljna ljudska prava građana Grada Mostara.

Iz Koalicije "Pod lupom" pozvali su građane da se prijave za građansko, nestranačko posmatranje lokalnih izbora, ali i da prijave sve uočene izborne nepravilnosti putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem web-stranice www.podlupom.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije