Građani Mostara ogorčeni: Deset godina ne možemo birati vođstvo grada

Anadolija
Građani Mostara ogorčeni: Deset godina ne možemo birati vođstvo grada
U Mostaru je održana tribina pod nazivom ''Mostar - grad bez izbora''.

"Rješenje osmogodišnje agonije nefunkcioniranja vlasti u Mostaru je hitno održavanje izbora, najdalje do kraja tekuće godine, pomoć Visokog predstavnika i korištenje njegovih ovlasti i smjeni gradonačelnika Mostara, a ukoliko se ništa od toga ne dogodi tijekom mjeseca listopada preostaje krenuti prema Parlemantu gdje se može riješiti ovaj problem". Ovo su zaključci građana Mostara i opozicijskih stranaka, te nevladinih organizacija koje je osmogodišnja agonija neodržavanja izbora ujedinila na tribini.

Predsjednik kantonalnog SDP-a Zoran Mikulić ističe koja su jedina dva legalna načina po kojima se može riješiti situacija u Mostaru.

"To je da visoki predstavnik svojom odlukom nametne rješenje za izbore u Gradu Mostaru, pa makar i privremeno kako bi se građanima omogućilo njihovo osnovno pravo da biraju i da budu birani. Drugi je način da Parlamentarna skupština BiH donese izmjene i dopune izbornog zakona", ustvrdio  je Mikulić.

Predsjednik gradskog odbora HDZ 1990 Zdravko Ćorić je podsjetio da je njegova stranka prije godinu i pol pokrenula inicijativu okupljanja stranaka i svim demokratskim sredstvima vršila pritiske na vladajuće stranke, međutim, kako je naglasio, do rješenja nije došlo.

"Mi znamo gdje je rješenje. U Parlamentu. Ponovno su se stranke aktivirale i okupile kako bi izvršili dodatni pritisak preko tribine i vidjeli puls građana pa ćemo s dodatnim rješenjima ići sada još konkretnije. Visoki predstavnik je dužan da u ovakvoj situaciji, osam godine bez izbora, povuče neko rješenje od svojih ovlasti koje ima", istaknuo je Ćorić.

Predsjednica gradskog odbora Naše stranke Mostar Irma Baralija ističe kako je tribina o stanju u Mostaru bila neophodna da bi se uključili građani i građanke u proces odlučivanja o sudbini njihovog grada.

"Mi želimo popraviti ono što su napravile vladajuće stranke svih ovih godina, a to je isključivanje građana iz svih procesa odlučivanja", kazala je Baralija, te podsjetila na brojne teškoće s kojima se zbog nefunkcioniranja vlasti građani svakodnevno nose već godinama.

Građani su izrazili ogorčenje zbog činjenice da u svome gradu gotovo čitavo desetljeće nisu u mogućnosti birati ni odlučivati o vodstvu svoga grada.

"Žao mi je da već osam godina nemam svoje osnovno demokratsko pravo izaći na izbore u svome gradu", kazala je vidno ogorčena Hida Omanović.

Predsjednik udruge ruralnog razvoja sela Tenica Željko Šunjić ističe kako u Mostaru nema nikakvih naznaka razvoja, nego, štoviše, vlada prava anarhija, koja je nedopustiva.

"Nema vlasti, krade se, pljačka se, upada se u privatne stanove, a nitko ne vodi računa o tome. Udruga ruralnog razvoja će, ako ništa drugo, ponuditi referendum 2. listopada da se odcjepi Jug od Grada Mostara i da se nakon toga naprave izbori shodni svim zakonima i da se izabere izvršna i zakonodavna vlast neovisno o Gradu Mostaru", poručio je Šunjić.

Akademik i profesor na mostarskom Sveučilištu Slavo Kukić kaže kako je bilo krajnje vrijeme da se počnu događati promjene u Mostaru.

"Nikad nije kasno tražiti svoja prava. Što se dalje čeka, plaća se veća cijena. Mislim da su građani Mostara platitli toliku cijenu da se više doista ne isplati čekati, ali nikad nije kasno. Bolje ikada, nego nikada", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije