Znate li koja je stranka dala najviše kandidata za izbore - čak 2.101?

Lana Ramljak
Znate li koja je stranka dala najviše kandidata za izbore - čak 2.101?
EPA / Ilustracija
Za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u nedjelju 2. oktobra ove godine, prijavilo se više od 30 hiljada kandidata, što znači da se jedan posto stanovnika ove zemlje kandidirao za izbore.

Portal Radiosarajevo.ba istražio je koje su od „najjačih“ stranaka dale najviše kandidata.

Ubjedljivo najviše kandidata prijavila je Stranka demokratske akcije (SDA). Ova je stranka, naime, kandidovala 2.101 osobu za općinska vijeća, skupštine općina i gradske uprave. Dali su i četiri kandidata za načelnika; jednog kandidata za načelnika zajedno su prijavili sa Strankom za BiH (SBiH), dok su čak 60 zajedničkih načelničkih kandidata prijavili zajedno sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Uz to, za općinska vijeća, skupštine općina i gradske uprave, zajedno sa SBB-om prijavili su 167 kandidata. Ove dvije stranke su, zajedno sa SBiH, prijavile su 81 osobu za lokalne vlasti, dok su SDA i SBiH za općinske vlasti zajedno prijavile 60 osoba.

Nakon SDA, najviše kandidata prijavila je Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) – čak 2.020. SDPBiH je prijavio i 36 kandidata za načelnike, dok se u dvije općine za načelničku poziciju bore zajedno s Demokratskom frontom.

Slijedi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je prijavio 1.695 kandidata za skupštine općina i općinska vijeća. Prijavili su 42 kandidata za načelničku fotelju. Po jednog kandidata za tu poziciju prijavili su u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) i Socijalističkom partijom (SP), i jednog samo sa SP-om.

Na četvrtom mjestu je SBB, s 1.563 prijavljena kandidata za lokalne vlasti, a onda DF s 1.509 kandidata. DF, za razliku od SBB-a, ima prijavljenog i 21 kandidata za načelnika.

Potom SDS koji je za lokalne izbore prijavio 1.499 kandidata. SDS i SRS imaju i 66 kandidata za skupštine općina, a sa NDP-om su prijavili 34 kandidata. Također su prijavili 30 kandidata za poziciju načelnika, a kao član koalicije Savez za promjene (SDS, SRS, PDP, NDP) imaju još 25 kandidata za načelničko mjesto.

Ostale su još hrvatske stranke: Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) prijavila je 911 kandidata za lokalne vlasti. Imaju i 27 kandidata za načelnika – za istu poziciju u dvije općine bore se zajedno sa HDZ 1990, a u jednoj sa Hrvatskom seljačkom strankom (HSS).

Koalicije hrvatskih stranaka, u kojima je HDZBiH prijavili su još 299 kandidata za općinska vijeća.

Pogledali smo brojke i za HDZ 1990 – oni su prijavili 478 kandidata za općinska vijeća, dok u različitim koalicijama imaju još 112 kandidata. Imaju i 13 svojih kandidata za načelnika, te još dva unutar koalicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije