Koalicija Pod lupom: Ovo su dosad zabilježene nepravilnosti u Doboju i Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Koalicija Pod lupom: Ovo su dosad zabilježene nepravilnosti u Doboju i Srebrenici
Foto: Fena / Lokalni izbori

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" posmatra današnje izbore na skoro svim biračkim mjestima u Gradu Doboju i svim biračkim mjestima u Općini Srebrenica kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Doboja i Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica.

Kako su naveli u saopćenju, za razliku od Lokalnih izbora 2020. godine održanih 15. novembra 2020. gdje je njihovim posmatračima bio zabranjen pristup na većini biračkih mjesta u Doboju, čime je prekršen Izborni zakon BiH, ovaj put im je omogućen nesmetan pristup na svim biračkim mjestima.

Od otvaranja birališta u 7 sati zabilježili su da na četiri biračka mjesta u Srebrenici i jednom biračkom mjestu u Doboju, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati.

"Šest biračkih mjesta u Doboju nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

Na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija „Pod lupom naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima", naveli su iz ove nevaldine organizacije.

Istakli su da je tajnost glasanja osigurana na svim biračkim mjestima, na kojima je također pokazana prazna kutija prije otvaranja biračkih mjesta.

Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Doboju.

"Postotak biračkih mjesta otvorenih tačno u 7 sati je skoro 88 %, dok je većina preostalih biračkih mjesta otvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem dužim od 15 minuta", kažu iz Koalicije Pod lupom.

Pozvali su građane i građanke da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem OVOG linka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije