Koalicija Država!: "Nadamo se da će se lista sankcija proširiti"

1
Radiosarajevo.ba
Koalicija Država!: "Nadamo se da će se lista sankcija proširiti"
Foto: Koalicija Država / Predstavnici koalicije "Država"

Velika Britanija je danas uvela sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, a SAD su sankcionisale Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda Državnog parlamenta i bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić.

Kolaicija Država! reagirala je tim povodom, a njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Koalicija Država! je ohrabrena i pozdravlja objavu sankcija, prvo od strane Ujedinjenog Kraljevstva prema Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, a potom i od strane Sjedinjenih Američkih Država prema Asimu Sarajliću i Gordani Tadić. Ovo je poruka i građanima Bosne i Hercegovine da biraju nove ljude i političke opcije koje nisu protiv vlastite zemlje i one koje nisu ogrezle u korupciju.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Mi u Koaliciji Država! se nadamo da ovo neće biti kraj, te da će i druge evropske zemlje uvesti sankcije ovim ljudima, te da će se lista sankcionisanih još proširiti.

Također, pozivamo članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Šefika Džaferovića da podjednako podrže sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić kako su to uradili prilikom objave britanskih sankcija Dodiku i Željki Cvijanović i tako pokažu da su dostojni funkcije koju obnašaju.

Ruska agresija na Ukrajinu otvara oči demokratskom svijetu i to ima uticaja da se učine koraci kako bi se u Bosni i Hercegovini i regiji zaštitili demokratski poredak i očuvanje pravne države.

Mi smo uvjereni da građani Bosne i Hercegovine, pripadnici svih naroda, iz oba entiteta i Distrikta Brčko, trebaju donijeti odluku u oktobru na izborima o drugačijoj budućnosti Bosne i Hercegovine od ove kakvu su joj namijenili etnonacionalisti ogrezli u korupciju.

Naša perspektiva treba biti demokratska Evropa i država u kojoj ljudi poput Dodika, Ž. Cvijanović, Sarajlića i G. Tadić neće biti donosioci odluka nego odbačeni i sankcionisani za njihova nedjela.

Nova Bosna i Hercegovina treba Evropskoj uniji i demokratskom svijetu, jer dok god jedan od etničkih lidera na očit kriminal može reći – ''ja, i?!'', ovaj prostor treba podršku i poruku kakvu smo danas nedvosmisleno dobili od prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva", zaključili su iz Koalicije država!.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije