Koalicija Država: Cijene divljaju, plate stagniraju - potreban rebalans budžeta

2
Radiosarajevo.ba
Koalicija Država: Cijene divljaju, plate stagniraju - potreban rebalans budžeta
Foto: Saopćenje / Klub zastupnika Koalicija Država

Klub zastupnika Koalicije Država u Parlamentu Federacije BiH podnio je inicijativu prema Vladi da pod hitno pristupi izradi rebalansa budžeta Federacije za tekuću godinu.

Kao osnovne razloge ove inicijative, zastupnici Adis Arapović (Zeleni BiH) i Amer Obradović (Nezavisni blok) koji zajedno djeluju u Koaliciji Država, pozivaju Federalnu vladu da konačno prizna nove ekonomske i socijalne okolnosti, te enormna poskupljenja i inflaciju, kao bi se barem donekle, za najugroženije kategorije stanovništva, ali i za sve ostale građane budžetskim preraspodjelama ublažio ekonomski šok.

"Nije vrijeme za politička prepucavanja, dok cijene energenata i hrane divljaju, a plate stagniraju. Vrijeme je za brze i vanredne mjere, hitan odgovor na neizdrživa poskupljenja koja su posljednjih nekoliko mjeseci osiromašila značajan dio naše populacije.

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

'Zahvaljujući poskupljenjima bez kontrole, naglo rastu i prihodi od poreza u budžetu. S druge strane, najveća inflacija nakon rata zahtjeva drugačije sistemske mjere pomoći građanima i privredi koje će se finansirati budžetom koji prati stanje u realnom životu. Mi smatramo da Vlada FBiH, kao i brojne evropske i regionalne vlade, mora donijeti interventni set ekonomsko-socijalnih mjera iz oblasti porezne politike, kao i nove simulativne mjere za privredu i veća ciljana socijalna davanja. Iako je ekonomija entiteta RS u lošijem stanju, Milorad Dodik je najavio podjelu pomoći ugroženim građanima u vrijednosti od 100 KM, što smatramo nesistemskom mjerom, ali to govori da novca ima'', navode zastupnici Arapović i Obradović.

„Mi smatramo da živimo u vanrednom stanju. Globalno se dešavaju tektonske promjene, kako na političkom, tako i na ekonomskom, energetskom, sigurnosnom planu, te bi stoga sve vlade u našoj zemlji morale biti u stalnom zasjedanju. Od vitalnog je značaja da se aktiviraju sve institucije i javni subjekti, naročito u energetskom i poljoprivrednom sektoru.

Vlada Federacije mora znati šta ćemo raditi ako ne bude ruskog gasa na jesen, šta će biti ako bude problema s opskrbom električnom energijom, šta će biti ako ne budemo mogli uvesti osnovne životne namirnice. Vlada mora imati i plan A, i plan B, i C... Za razliku od Dragana Čovića i njegovog plana B, mi u Koaliciji Država tražimo od Vlade da sutra ima planove koji će pomoći građanima. Poskupljenja i inflacija ugrožavaju egzistenciju svih naroda u ovoj zemlji, a ekonomski odgovor i novi budžet moraju biti u interesu i Bošnjaka, i Hrvata, i Srba i Ostalih. Ukoliko Vlada ne bude adekvatno reagirala i uvažila potrebu za rebalansom i odgovornim kriznim djelovanjem, onda će biti jasno da joj je prioritet nevidljivo potrošiti stotine miliona neplaniranih prihoda, prvo podmiriti parcijalne stranačke interese u izbornoj godini, a građanima i privredi šta ostane“, saopštili su iz Koalicije Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije