Uručena priznanja / Ko su najbolji doktori u BiH i zdravstvene institucije?

10. 12. 2016. u 11:38:00 Fena

Shares: 0

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava Udruženje za razvoj društva "Kap" pretentiralo je u Sarajevu rezultate ankete i mišljenja građana o kvaliteti zdravstvenih usluga u BiH.

Uručena su i priznanja najboljim zdravstvenim radnicima i najboljim zdravstvenim institucijama u BiH koji su u online anketi dobili najviše glasova građana.

Po izboru građana u Federaciji BiH za najboljeg zdravstvenog radnika izabran je dr. Alen Humačkić, specijalista radiolog mostarske bolnice "Dr. Safet Mujić"; a za najbolju zdravstvenu ustanovu građani su izabrali Univerzitetski klinični centar Tuzla.

Po izboru građana u Republici Srpskoj najbolji zdravstveni radnik je dr. Aleksandar Guzijan, onkološki hirurg i aktuelni načelnik Centra za dojku Univerzitetskog kliničkog centra RS-a. Za najbolju zdravstvenu instituciju u RS izabran je Univerzitetski klinički centar RS-a.

"Primili smo nagradu do koje nije došlo dogovorima, pregovorima i kalkulisanjima, već glasovima građana, naših pacijenata i iz UKC Republike Srpske."

Tu aktivnost Udruženje KAP provodi u okviru višemjesečne kampanje promocije prava pacijenata "Moje pravo", koju je tokom 2016. godine podržala Ambasada SAD u Sarajevu.

U okviru kampanje "Moje pravo" održani su i okrugli stolovi o pravima pacijenata u BiH u Mostaru 11. novembra i u Banjoj Luci 28. novembra.  

Na okruglom stolu održanom u Sarajevo rečeno je da u Federaciji BiH postoji kvalitetan zakon o pravima pacijenata, ali da većina stanovnika ne zna ni da postoji, a kamoli šta propisuje.

"Pacijenti, generalno, nisu educirani o njihovim pravima, ali i obavezama jer Zakon i njih propisuje. A svima bi bilo lakše kad bi pred sobom imali eduviranog pacijenta", rekla je glasnogovornica u Udruženju za razvoj društva "Kap" Merima Spahić.

U diskusijama se ispostavilo da Zakonom propisana zdravstvena vijeća, čiji se članovi biraju konkursom, treba da budu formirana ne samo na općinskom već i na kantonalnom i entitetskom nivou - saopoćeno je iz Udruženje za razvoj društva "KAP"


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA