Šta reforma zdravstva donosi pacijentima u Sarajevu?

Fena
Šta reforma zdravstva donosi pacijentima u Sarajevu?
Procesom restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo bit će omogućen rad na mnogo racionalnijim osnovama i praćenje toka novca.

Naime, pacijenti će imati kvalitetniju uslugu, a neće biti ni smanjenja broja zaposlenog osoblja.

Ministrica za zdravstvo KS-a Zilha Ademaj kazala je to danas na press konferenciji i precizirala da je u tom dokumentu navedeno da niko od zdravstvenog kadra, koji je trenutno u radnom odnosu, neće ostati bez posla bez obzira na to kako će ustanove biti reorganizirane.   

"Reorganizaciju smo planirali na način da se koncentriraju sve djelatnosti, a glavna novina je da djelatnost svake ustanove bude usklađena sa zakonom. Trenutno, zdravstvene ustanove ne rade u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti", kazala je. 

Ključna novina je to da se porodična medicina, koja se dosad razvijala u gotovo svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite koncentrira u Dom zdravlja KS-a, a kompletna specijalističko-konsultativna zdravstvena zaštita stavi pod nadležnost Opće bolnice "Abdulah Nakaš".

Predviđeno je i da se objedini djelatnost medicine rada u okviru Zavoda za medicinu rada, kao i da se izvrši jasna podjela nadležnosti sekundarne bolničke zdravstvene zaštite između Opće bolnice i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.    

Ademaj kaže da je jedna od namjera i smanjenje liste čekanja za pacijente, ali i omogućavanje dodatne edukacije postojećeg kadra, razvijanje medicinske struke te stvaranje boljih uvjeta da mladi ljudi nemaju više razloga za odlazak u inozemstvo.  

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Samir Turković navodi da će reorganizacijom biti omogućene uštede od oko pet miliona KM na godišnjem nivou.

"Raspoređivanjem kadra koji je u pojedinim ustanovama višak, godišnje uštede bi bile još oko četiri miliona KM, a taj novac bi se mogao upotrijebiti za unapređivanje zdravstvenog sistema", kazao je.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović misli da će ta medicinska ustanova koja pruža najsofisticiranije medicinske uloge reformom dobiti mnogo, kao i pacijenti.

"Nećemo biti opterećeni pacijentima s primarnog i sekundarnog A nivoa, nego će dolaziti samo oni kojima jer potrebna usluga sekundarnog B i tercijarnog nivoa. Zahvaljujući tome dobit će mnogo bržu uslugu", naglasila je.

Na izradi Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova sudjelovala je radna grupa koju su činili stručnjaci raznih profila, a konsultirana je i struka.

Skupština KS-a usvojila je taj dokument u formi nacrta, a upućen je u javnu raspravu. Njegova implementacija mogla bi početi naredne godine, a u kojem periodu ovisi o tome kad će biti usvojen u Skupštini KS-a.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije