Ko su 'Bokser' i 'Tigar'? Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za krijumčarenje i trgovinu ljudima

0
Fena
Ko su 'Bokser' i 'Tigar'? Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za krijumčarenje i trgovinu ljudima
Foto: Tužilaštvo BiH / Tužilaštvo BiH/Ilustracija

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Amanullaha Ishakila, zvanog "Bokser", rođenog 2001. godine u Afganistanu, državljanina Afganistana, nalazi se u pritvoru, i Qaisa Khana, zvanog "Tigar", rođenog 2001. godine u Ningahar, Afganistan, državljanina Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom juna 2021. godine, pa sve do 24.02.2022. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorije BiH na područje R Hrvatske i EU. Oni su u neposrednoj blizini graničnog prelaza Orašje nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

Optuženi Qais Khan, zvani "Tigar" tereti se da je sam, organizovao prihvat četiri migranta među kojima i maloljetnike u iznajmljenoj kući u neposrednoj blizini graničnog prelaza Orašje, te pratio pogodne kamione koji su čekali na prelaz državne granice, kako bi u iste neopaženo ubacio migrante radi njihovog nezakonitog prevođenja, a u čemu je spriječen od strane policijskih službenika prilikom pretresa kuće.

Profesor u indeksima pronašao novčanice: Objavio fotografiju i poslao zanimljivu poruku

Profesor u indeksima pronašao novčanice: Objavio fotografiju i poslao zanimljivu poruku

Optuženi se terete da su tokom 2021. godine, u iznajmljenom objektu kuće u blizini graničnog prelaza Orašje, radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetnog muškog lica, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata, a potom isti čin audio-video snimali telefonom, prijeteći žrtvi da će ga ubiti i da će ukoliko pobjegne snimak podijeliti sa drugima na javno dostupnim serverima, te na taj način uspostavili kontrolu nad žrtvom sve radi njegovog seksualnog iskorištavanja i daljnjeg zlostavljanja. Optuženi su žrtvu tokom boravka držali zaključanu u prostorijama kuće, sve dok nije uspio pobjeći i zatražiti pomoć.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. u vezi sa krivičnim djelom međunarodna trgovina ljudima iz člana 186. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije