Akcija 'Transporter': Potvrđena optužnica protiv bivšeg savjetnika Dragana Mektića i drugih

0
Radiosarajevo.ba
Akcija 'Transporter': Potvrđena optužnica protiv bivšeg savjetnika Dragana Mektića i drugih
Foto: Ringier / Bojan Cvijetić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu "Bojan Cvijetić i drugi" koji se terete da su počinili krivična djela neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca, krijumčarenje, te pomoć učinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Za ova krivična djela su optuženi Bojan Cvijetić (nekadašnji savjetnik tadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića), Petar Dukić, Milivoj Todorović, Aleksandar Nikolić, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Šaša Rađević, Mladen Milovanović, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić, Siniša Bačić, pravno lice "Milco" Laktaši, pravno lice "21. maj" Banja Luka, te pravno lice ,"Star-R" Istočno Novo Sarajevo.

"U periodu od početka 2019. do kraja 2021., optuženi Cvijetić, Dukić, Hodžić, Nikolić, Todorović i Božović na području Bosne i Hercegovine i drugih država Evrope i Južne Amerike, organizirali su grupu ljudi kojoj su kao pripadnici pristupili Knežević, Rađević, Milovanović, Ostojić Brborović, Maksimović, Popović, Jurić, Kresojević, Bačić, Tešić, Panić, Hažbić, Stojisavljević i Mehmeti Muhamed i druge njima poznate osobe.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Navedena grupa je organizirana s ciljem da, organizator i pripadnici grupe međusobnim povezivanjem i dogovaranjem kao i povezivanjem i dogovaranjem sa drugim organiziranim grupama i osobama, organiziraju, pripremaju i vrše krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonom RS, sve radi sticanja protupravne imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, koji su za međusobnu komunikaciju, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela koristili posebno podešene mobilne telefone sa instaliranim aplikacijama Sky i Anom, namijenjene za ostvarivanje zaštićene, kriptirane komunikacije", piše u optužnici.

Dodaje se da su oni preko ovih aplikacija dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje opojne droge i akciznih proizvoda, te u neposrednim kontaktima dogovarali vrijeme, mjesto i način preuzimanja, prevoza, prijenosa i primopredaje droge i novca za kupovinu droge, kao i preuzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

"Tako nezakonito stečeni novac optuženi Cvijetić, Dukić, Nikolić i Rađević, držali su i istim raspolagali, te isti novac stavljali u legalne novčane tokove, na način da su isti koristili u privrednom poslovanju, vršili prenos i konverziju istog, te na druge načine putem pravnih lica, čiji su vlasnici, poput pravnog lica 'Milco', '21. maj' Banja Luka i 'Star-R' Istočno Sarajevo, koristeći svoje bliže srodnike, kupovali pokretnu i nepokretnu imovine, prikrivajući prirodu nezakonito stečenog novca", ističe se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije