KO SDA: Nisu naši kadrovi uticali na izbor glavne kantonalne tužiteljice, već NiP

6
Fena
KO SDA: Nisu naši kadrovi uticali na izbor glavne kantonalne tužiteljice, već NiP
FOTO: Radiosarajevo.ba / SDA/ Konakovic

"Skupština Kantona Sarajevo nema ovlasti i ne može naređivati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da smjenjuje ili imenuje nosioce pravosudnih funkcija. Zbog te činjenice zastupnici SDA nisu željeli učestvovati u predstavi za javnost u režiji zastupnika NiP-a i podržati inicijativu kojom Skupština Kantona Sarajevo zahtijeva od VSTV-a smjenu glavne kantonalne tužiteljice", ističu iz Kantonalnog odbora SDA. 

Nikakve populističke inicijative ne mogu i neće uvjeriti javnost u lažnu želju NiP-a navode iz SDA i ističu da popravljaju stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu, pa tako i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Da su u NiP-u zaista nezadovoljni stanjem u pravosuđu, iz SDA naglašavaju da ne bi na poziciju ministra unutrašnjih poslova KS u dva navrata imenovali Admira Katicu, dugogodišnjeg prvog saradnika i desnu ruku bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

"Nisu kadrovi SDA, već upravo Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ili bilo kojeg drugog pravosudnog zvaničnika odgovornog za stanje u pravosuđu, kao što nisu kadrovi SDA uticali ni na izbor glavne kantonalne tužiteljice.

Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioca koji je oslobodio odgovornosti Elmedina Konakovića za krađu pečata jer „nije bio svjestan protivpravnosti djela“.

Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioce koji u ladicama drže predmete protiv Konakovića i ostalih kadrova NiP-a", kategorični su iz SDA.

Više je nego jasno, smatraju iz SDA, da su NiP-ove besmislene populističke inicijative, optužbe na račun SDA i lažna briga za stanje u pravosuđu zapravo pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da upravo zvaničnici te stranke uživaju pravosudnu protekciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije