Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu

4
Radiosarajevo.ba
Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu
Foto: NATO / Matthew A. Valas

U petak, 10. maja ove godine bit će upriličena ceremonija primopredaje komandne dužnosti NATO Štaba Sarajevo između brigadne generalice Pamele McGaha (KoV SAD-a) i brigadnog generala Matthew A. Valasa (KoV SAD-a).

Ceremonija primopredaje bit će održana u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, najavljeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Ko je Matthew A. Valas koji će naslijediti generalicu Pamele McGaha?

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Bio je zapovjednik zračno-desante specijalne jedinice američke vojske (20th Special Forces Group -Airborne ili samo 20th SFG), jedne od dvije grupe američke Nacionalne garde osposobljene osposobljene, uz ostalo, za nekonvencionalno ratovanje, direktne akcije, djelovanje u inozemstvu, protupobunjeništvo, specijalno izviđanje, protuterorizam, informacijske operacije, protuproliferacija oružja za masovno uništenje, kao i za pomoć sigurnosnim snagama. General Valas vojna znanja sticao je na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga, odnosno na vojnim naukama Hofstra University u New Yorku.

Diplomirao je na polju pješaštva i artiljerije, te prošao brojne specijalističke edukacije. Više od dvije godine bio je raspoređen kao zamjenik zapovjednika za specijalne operacije na Arapskom poluotoku u Bahreinu. Također, 27 mjeseci je djelovao kao zapovjednik 1. brigade u 20. zračnodesatnoj jedinici američke vojske, kao potpora operaciji "Nova zora" djelovao u Kirkuku (Irak), te kao zapovjednik iste jedinice k tokom operacije "Trajna sloboda" ("Enduring freedom") u Kandaharu, Afganistan (operacija protiv globalne terorističke mreže Al Qaide i protu-američkih država i organizacija u svijetu, a nakon terorističkih napada u američkim gradovima New Yorku i Washingtonu 11. septembra 2001. godine).

Osim zapovjednih, obavljao je još niz dužnosti u američkoj Nacionalnoj gardi i pri Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije