Klub NS-NB: Zbog Vijeća ministara, sramotimo se u međunarodnih krugovima

1
Radiosarajevo.ba
Klub NS-NB: Zbog Vijeća ministara, sramotimo se u međunarodnih krugovima
Foto: Naša stranka / Klub zastupnika NS I NB

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je inicijativa kluba Naša stranka - Nezavisni blok kojom se nalaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da u roku od 30 dana sastavi i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dostavi kompletan izvještaj o učešću  na Svjetskoj izložbi EXPO 2020.

Klub Naša stranka – Nezavisni blok traži da se izvještajem utvrdi odgovornost ali i predloži plan sanacije štete nastale nepoduzimanjem bilo kakvih aktivnosti na pripremi odlaska na EXPO 2020.

Bosna i Hercegovina još uvijek nije poduzela nikakve korake na pripremi svog paviljona na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, iako je početak u Dubaiju planiran za manje od tri mjeseca. Ovakvo ignorantsko ophođenje prema ovom događaju može dovesti do narušavanja odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, narušavanja ugleda naše države u svijetu kao i zahtjeva za nadoknadu troškova organizatora od najmanje 1,5 miliona američkih dolara", ističu iz Kluba Naša stranka - Nezavisni blok.

Tvrde kako uprkos njihovim usmenim i pismenim upozorenjima, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije poduzelo nikakve aktivnosti na ovom događaju.

"Iz odgovora na pitanje zastupnice Mirjana Marinković-Lepić iz maja 2021. godine, ostaje nejasno da li je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine bilo upoznato sa troškovima učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 prije sklapanja ugovora. Bez obzira na to da li su bili upoznati jedno je sigurno – zbog nerada Vijeća ministara sramotimo se u međunarodnih krugovima. Zbog toga tražimo kompletan izvještaj kojem će se utvrditi odgovornost za narušavanje ugleda Bosne i Hercegovine i potencijalnu nadoknadu troškova”, poručuju iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Podsjećamo, uprkos doniranom paviljonu i pomoći organizatora, učešće Bosne i Hercegovine na izložbi EXPO u Dubaiju još je neizvjesno. Iako je veliki svjetski događaj zakazan za oktobar, BiH nije počela pripreme, jer nije osiguran novac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije