Stolac / Klub Bošnjaka pisao OHR-u i ambasadama: Suočeni smo sa sistemskom diskriminacijom

11. 02. 2021. u 17:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Klub Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac zatražio je od OHR-a, OSCE-a i stranih ambasada konkretniji angažman na ukidanju sistemske diskriminacije, uspostavljanju demokratskih odnosa i vladavine prava u Općini Stolac.

Uputili su i pismo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ispred Kluba Bošnjaka danas smo se obratili Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, OSCE-u te ambasadama država članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH s nadom da će se međunarodna zajednica aktivno uključiti u rješavanje pitanja izbora predsjednika Opštinskog vijeća kao i drugih nagomilanih problema s kojima se uslijed sistemske diskriminacije suočavaju Bošnjaci Stoca.

Disproporcionalna zastupljenost Bošnjaka u opštinskoj administraciji i ostalim javnim preduzećima, ignorantski odnos spram projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta itd. koji su u interesu Bošnjaka, ali ne i protiv interesa bilo kojeg drugog naroda - samo su neki od primjera konzistentnosti ovakvog odnosa.

Na iznalaženju rješenja, odnosno, putu izlaska iz dugotrajne krize u odnosu lokalne vlasti prema populaciji čiji smo politički predstavnici, spremni smo, između ostalog, i na konstruktivan dijalog s vladajućom većinom", istaknuto je u saopćenju Kluba Bošnjaka u Općinskom vijeću Stolac.

U nastavku možete pogledati sadržaj pisma kojeg su uputili OHR-u.

Pismo OHR-u - undefined

Foto: Printscreen: Pismo OHR-u

Pismo OHR-u - undefined

Foto: Printscreen: Pismo OHR-u


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)