Klarić: 'Novalićeva vlada dovest će do toga da se doslovno gušimo u siromaštvu'

5
Radiosarajevo.ba
Klarić: 'Novalićeva vlada dovest će do toga da se doslovno gušimo u siromaštvu'
Foto: Naša stranka / Sanela Klarić

U Sarajevu je jučer održana konferencija o prirodnom gasu u BiH u organizaciji Bosanskohercegovačkog komiteta za električne sisteme. Konferencija je okupila veliki broj domaćih i i međunarodnih stručnjaka.

Između ostalih, na konferenciji je bila i Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH i članica Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Parlamenta FBiH.

Klarić posebno ističe da niko iz Vlade FBiH nije bio prisutan na konferencije, a apsurd je još veći jer je konferencija održana baš u zgradi Vlade FBiH. Najpozvaniji da tu budu prisutni upravo su premijer Fadil Novalić i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

„Nedolazak premijera i resornog ministra na konferenciju o plinu pokazuje ne više njihovu nezainteresiranost, već i lošu namjeru prema energetskom sektoru u FBiH, pogotovo prema gasu. Sve je izvjesnije da sljedeću zimu nećemo imati dostatne količine plina ni za industriju ni za domaćinstva. To će značiti snažan ekonomski pad, a u mnogim slučajevima i povratak na ugalj te druge energente koji sagorijevanjem uzrokuju visok stepen zagađenja.

Dakle, narušeni će biti i ekonomija i ekologija, što znači da bismo se doslovno mogli gušiti u siromaštvu. Za to je odgovorna Novalićeva vlada. Od 2009. godine intenzivno su svi osim BiH radili na projektima koji će obezbijediti da ne budu ovisne o jednom dobavljaču gasa ili na pronalaženju alternativa. I BiH je u projekat izgradnje južne interkonekcije formalno ušla 2009. i do danas još ništa nije ni počela graditi", ističe Klarić.

Još nije usvojen ni zakon o plinu, a kako ističe Klarić godinama moli da se usvoji novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, da se ulaže u istraživanja i infrastrukturu za proizvodnju vodika ili alternativnih čistih goriva.

"Džindića i Novalića za to nije briga. Neće čak ni da zakažu tematsku sjednicu o plinu. Ako ignorišu mene, kao političarku iz opozicije, nemaju pravo da ignorišu struku koja ih je na jučer održanoj konferenciji o plinu pozvala na odgovornost i prozvala zbog dosadašnjeg nemara. Ne vjerujem da će Novalićeva vlada ovaj problem riješiti za nekoliko mjeseci kad već nije uspjela za osam godina, ali ću zajedno sa stručnjacima nastaviti vršiti pritisak da se rješenje nađe. Ako oni nemaju rješenje za plin, građanke i građani imaju rješenje za njih. To su oktobarski izbori“, kazala je Klarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije