Klanjana dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću

0
Radiosarajevo.ba
Klanjana dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu, klanjana je dženaza prof. dr. Samiru Begleroviću.

Podsjetimo, nakon borbe sa koronavirusa, u 47. godini života, preminuo je uvaženi profesor sa Fakulteta islamskih nauka.

Rođen je u Sarajevu, 14.  jula 1973. godine. Završio je osnovnu školu „Hasan Kikić“ u Sarajevu, a nakon toga Prvu gimnaziju 1991. godine.

Nakon srednje škole upisuje i uspješno okončava Fakultet islamskih nauka u Sarajevu 2000. godine. Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao.

Predavao je na katedri za akaid (dogmatiku) i uporedne religije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Osim toga, jednu akademsku godinu je predavao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. 

Imenovan je za mentora odnosno člana komisija za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova, na Fakultetu islamskih nauka te Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje  autorska  djela  i  prijevode,  u  nekoliko  izdavačkih  kuća,  u  brojnim  stručnim  i znastvenim časopisima te publicistikama, koje je moguće pronaći u različitim znanstvenim bazama podataka, kao i na internet stranici „znaci.com“. 

Djela, studije i radovi napisani su iz oblasti: akaida (dogmatike), tesavvufa, opće teologije, uporednih religija, filozofije religije te teologije kulture. 

Zaposlenici Fakulteta islamskih nauka poklonili su hatma-dovu za dušu prof. Beglerovića. Tom prilikom prisutnima se obratio prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Njegov govor prenosimo u cijelosti:

"Uvažena porodico,

profesori, kolege i kolegice,

studenti i studentice,

rodbino i prijatelji rahm. prof. dr. Samira Beglerovića,

Es-Selamu alejkum i Dobar vam dan! 

Uzvišeni Allah nam kroz Svoju Riječ nagovještava da će nas u životu na ovome svijetu na različite načine iskušavati kako bismo razvijali i jačali naše potencijale i u svakom pogledu bili bolji ljudi.

Jedno od najtežih iskušenja jeste ostati bez drage osobe čime se otkidaju od nas i svi oni trenuci, koraci, osjećaji, razmišljanja, ideje, planovi i vizije koje smo zajedno dijelili. Odlaskom nama bliskih ljudi odlazi i dio nas.

Ovako se osjeća porodica prof. dr. Samira Beglerovića, njegovi nastavnici, kolege i kolegice, studenti i studentice, rodbina i prijatelji, kao i svi oni koji su ga poznavali.

Kao vanredni profesor na Katedri za akaid, tesavvuf i uporedne religije kompetentno i odgovorno je predavao na sva tri ciklusa studija predmete koji su predviđeni Nastavnim planom i programom, kao što je bio i vanjski saradnik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Bio je posvećen mentor brojnim kandidatima i član komisije za odbranu diplomskih, magistarskih, master i doktorskih radova na Fakultetu islamskih nauka i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kao naučnog istraživača, koji je temeljito poznavao islamske nauke i teologiju, nisu ga interesirale samo teme u vezi s uporednim religijama, teologijom, akaidom i tesavvufom, nego i mnoge druge o kojima je trebao kao muslimanski intelektualac imati svoj stav. On ga je imao i vrlo hrabro i argumentirano ga izlagao ne bojeći se reakcija.   

Bio je pedagog koji je volio studenta i kroz njegovo edukacijsko djelovanje unutar i izvan predavaonice vidjelo se da je iskreno zahvalan Uzvišenom Allahu što učestvuje u misiji poučavanja i odgajanja čovjeka. 

Bio je dobar čovjek, čija dobrota i čestitost, nije vremenom blijedila, nego naprotiv, sve je bila snažnija i očitija, iako sam o tome nikada nije govorio.

Sjećam se komentara jednog od njegovih kolega kada su se vratili s ekskurzije nakon okončanja studija, koji je rekao: "Nisam znao da je Samir tako dobar čovjek!", a svi znamo da čovjek na putu pokaže svoje pravo lice. Nikada nikome nije leđa okretao, ni u doslovnom, ni u prenesenom smislu. Brinuo se o svojim studentima, kao roditelj, a kada je trebalo i materijalno ih je pomagao i ne samo njih.

S punim uvažavanjem odnosio se prema svojim profesorima, krajnje korektan i susretljiv bio prema kolegama, volio studente i imao puno razumijevanje za njih, njihove potrebe i nesnalaženja, a za sve ostale koji su komunicirali s njim imao osmijeh i blagu i toplu riječ.

Volio je čovjeka, bez obzira na njegovo etničko, religijsko ili bilo koje drugo određenje, i vrlo često je učestvovao u međureligijskom dijalogu u različitim forumima šireći razumijevanje i uvažavanje drugog i drugačijeg.  

Jednostavno kazano, bio je dobar čovjek čije su se dobrota i kvalitet jasno odražavali u svemu što je radio.

Odlaskom prof. dr. Samira Beglerovića ostala je praznina koju možemo popuniti samo najljepšim sjećanjima i ponosom što smo imali takvog čovjeka i odlučnošću da dobro koje je činio prof. dr. Samir Beglerović razvijamo dalje.

Uzvišeni Allah kaže:

A ti, o dušo smirena,  vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!

Neka se Allah Dragi smiluje duši našeg prof. dr. Samira Beglerovića!!!", kazao je prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Iza Beglerovića je ostala supruga Mensura i kćerka Merjema. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije